Vesić: Izmena Zakona o izgradnji je prioritet

“Ići ćemo na izmene i dopune Zakona o planiranju i izgradnji, koji je u trenutku kada je donet bio veoma dobar i doneo ogroman iskorak kada je u pitanju ova oblast, ali kao i svaki zakon posle određenog vremena treba da se menja, odnosno, neke stvari treba da se urede na drugi način”, poručio je Vesić.

vesić, izgradnja, zakon, izmena

Vesić je najavio da će sa svim privrednicima koji pripadaju njegovom resoru razgovarati o problemima koje imaju i istakao da će sa građevincima u narednom periodu razgovarati na temu konverzije, ukidanju naknade i problemima sa kojima se suočavaju u toj oblasti.

Ocenio je da konverzija umnogome usporava sistem i da je zbog toga protiv nje.

Prema rečima Vesića, ministarstvo će raditi i na ubrzavanju administrativnih procedura i dobijanja građevinskih dozvola u cilju olakšavanja poslovanja građevinarskom sektoru.

“Privrednicima treba da se izađe u susret jer su oni ti koji zapošljavaju i daju plate i od njih zavisi bruto domaći proizvod, u zavisnosti od toga u kojoj meri je naše građevinarstvo aktivno ili ne”, naveo je Vesić.

Vesić je razgovarao danas sa predstavnicima oko 40 kompanija iz sektora građevinarstva koje su članice PKS-a, kako bi, kazao je, čuo njihove probleme i izazove sa kojima se suočavaju i izašao im u susret kao resorni ministar.

Poručio je da bi privrednici trebalo da znaju da u ministarstvu imaju saradnika koji rešava probleme, jer je “svima interes da se gradi, da kompanije rade dobro, plate budu veće i da se ovaj resor razvija, kao što se razvijao prethodnih godina”.

Direktor Sektora za internacionalizaciju PKS Mihailo Vesović kazao je da PKS neguje javno privredni dijalog i da se ovakva praksa pokazala kao dobar odgovor na svaki izazov, počevši od pandemije, pa do aktuelne krize sa ratom u Ukrajini.

“Privreda je izuzetno osetljiva na sve izazove koji se dešavaju na globalnom nivou. Građevinska industrija, industrija građevinskog materijala, poremećaji cena, poremećaji logistike i transporta su do te mere uticali da se, ono što je do pre par godina bio motor rasta BDP-a i razvoja – građevinska industrija, sada nalazi pred velikim izazovima”, rekao je Vesić.

Poručio je da svi nadležni kako državni organi, tako i udruženja treba da izađu u susret privrednicima i da se vidi na koji način može da im se pomogne po pitanju nabavke materijala i vrednosti tog materijala, ali i ostalih problema.

Privrednik Veljko Janjić rekao je za Tanjug da se njegova kompanija bavi razvojem softverskih rešenja, vođenjem građevinskih investicija i korišćenjem digitalnih tehnologija i izrazio zahvalnost ministru što je pokazao interesovanje da čuje privrednike u Srbiji.

“Moj predlog ministru i njegovom timu bio je da se u novi Zakon uvrsti i digitalizacija kao sastavna komponenta, odnosno da se više dokumenata može predati u digitalnom obliku i da imamo mogućnost da korišćenjem digitalnih tehnologija automatski dobijamo građevinske dozvole i ostale vrste dokumenata i saglasnosti”, naveo je Janjić.

On je kazao da bi digitalizacijom mogli da se poboljšaju rezultati koje postiže građevinski sektor.

Pirivrednica Dušica Gaković, čija je kompanija investitor kompleksa Novi Dorćol, rekla je da se njena firma suočava sa konstantnim rastom cena građevinskog materijala i nedostatakom nabavke istih.

“Zamolili smo da nam ministarstvo pomogne po pitanju regulisanja ovih cena na tržištu, kao i da reguliše količinu izvoza proizvoda koje domaće kompanije proizvedu u Srbiji, a nemaju dovoljno interesa da to prodaju domaćim građevinarima, već ih prodaju napolju”, kazala je Gaković.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com