Vesić: Nema odlaganja rokova za završetak Moravskog koridora; Odmah da se počne sa sanacijom i ozakonjenjem visećih mostova

Komapnija Behtel je u razgovoru sa mnom i gospodinom Aleksandrom Antićem (direktor Koridora Srbije) rekla da stoji iza toga da će do kraja aprila biti završen deo od Pojata do Makršana, što je istpred Kruševca. Do kraja septembra biće završen deo do Koševa, znači biće priključen Kruševac i onda imamo još dve deonice. Od Adrana, što je već priključenje Kraljeva, prvi kvartal 2024. i onda ćemo imati poslednji deo između Koševa i Vrbe kod Kraljeva, što znači priključenje Terstenika i Vrnjačke banje 2025. godine, izjavio je Vesić za Tanjug.

goran, vesic, kopaonik

Naglasio je da, uprkos nekim aktuelnim kašnjenjima radova, odlaganja krajnih rokova za njihovo okončanje neće biti, a to je prvi kvartal 2025. godine.

On je nalgasio da je to prvi auto-put u Srbji koji se prostire pravcem istok-zapad i dodao da će on, uz Fruškogorski koridor, brzu saobraćajnicu ka Golupcu i još neke sprojekte koji su u planu, povezati potpuno Srbiju savremenum putevima, što je veoma važno za razvoj zemlje.

Opštine odmah da počnu sa sanacijom i ozakonjenjem visećih mostova

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić naložio je lokalnim samoupravama da počnu sa sanacijom visećih mostova širom Srbije.

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva, naloženo je i da ukoliko je potrebno, odmah podnesu zahteve za ozakonjenje tih objekata.

Ministar je doneo instrukciju kojom je lokalnim samoupravama naloženo da svi vlasnici pešačkih visećih mostova u javnoj svojini evidentiraju i utvrde njihovo stanje, nakon čega će nadležna inspekcija doneti rešenje.

Zahtev za sanaciju je potrebno podneti odmah nakon prijema instrukcije, a najkasnije u roku od 15 dana od njenog prijema, dok će rešenje o sanaciji biti izdato po hitnom postupku.

U instrukciji ministra se navodi i da vlasnici mostova koji nemaju građevinsku dozvolu, ukoliko je u toku postupak ozakonjenja, taj proces privedu kraju, ili da iniciraju postupak ozakonjenja.

Po iniciranju postupka, nadležni organ će postupiti u skladu sa zakonom i, ceneći ispunjenost drugih zakonom predviđenih uslova, doneti rešenje o ozakonjenju, nakon kojeg će vlasnik biti u obavezi da održava most.

Rok za postupanje jedinica lokalne samouprave je odmah, a najkasnije 15 dana, dok će postupci ozakonjenja biti rešavani po hitnom postupku.

Za objekte za koje nije moguće utvrditi pravo svojine, smatraće se da je vlasnik lokalna samouprava na kojoj se objekat nalazi.

Nakon naloga ministra lokalnim samoupravama da evidentiraju pešačke viseće mostove i dostave izveštaj o njihovom broju i stanju, te predloge sa sanaciju ili rušenje, zaključno sa 24. novembrom, utvrđeno je da od 145 jedinica lokalne samouprave, 19 nije dostavilo nikakav izveštaj, a da na teritoriji 126 lokalnih samouprava postoji 66 visećih mostova, od kojih je 11 u dobrom stanju, 46 za sanaciju ili rekonstrukciju, a devet za rušenje.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com