Vesić potvrdio: Svi javni objekti moraće da imaju ovaj sertifikat

Izmenama Zakona o planiranju i izgradnji biće uvedeno da investitori više neće moći da dobiju upotrebnu dozvolu ako ne postoji dokaz o tretmanu građ. otpada.

Izvor: Tanjug

FOTO TANJUG/ JADRANKA ILIC/ nr

FOTO TANJUG/ JADRANKA ILIC/ nr

Takođe će biti uvedena i obaveza da se, kada god je moguće, koristi reciklirani građevinski materijal, izjavio je ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić.

“Svi objekti veći od 10.000 kvadrata i svi javni objekti moraće da imaju sertifikat zelene gradnje”, rekao je Vesić za Novosti.

Prema njegovim rečima, sa Ministarstvom zaštite životne sredine sprema se uredba koja će propisati obavezu korišćenja recikliranog materijala prilikom gradnje puta, kao i podsticaje za zelenu gradnju.

Naglasio je da će reciklirane materijale morati da koriste veliki investitori i da oni tako dobijaju tržište.

“Oni koji imaju sertifikat zelene gradnje, imaće 10 odsto manje doprinose za gradnju. Uvodimo energetske pasoše koje će morati da ima svaka nova zgrada, dok će za starije postojati rok u kome će lokalne samouprave morati da urade elaborati”, rekao je Vesić i dodao da će rok biti 10 godina.

Naveo je i da će investitori pre prijave radova morati da imaju polisu osiguranja od štete trećih lica.

Na pitanje kada se može očekivati da deonicom Preljina-Požega krene saobraćaj, Vesić je rekao da je realno očekivati, a i izvođači su obećali, da taj rok bude krajem sledeće godine.

Govoreći o rekonstrukciji železničkog saobraćaja, najavio je da će u narednih mesec dana sa Evropskom unijom biti ugovorena rekonstrukcija pruge Beograd – Niš.

Ministar Vesić je naveo i da se kroz projekat “Čista Srbija” ulaže 3,5 milijardi evra u postrojenja za tretman otpadnih voda i kanalizacionu mrežu i da se ovi radovi izvode u 65 opština.

“Pokrivamo više od dva miliona ljudi kanalizacionom mrežom i postrojenjima za prečišćavanje otpadnih voda”, rekao je Vesić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com