Више од 1.000 људи на сахрани Наваљног – јаке полицијске снаге око цркве и гробља

петак, 01.03.2024,  11:19 -> 13:32

Извор: Ројтерс, Би-Би-Си, Интерфакс

У цркви Иконе Богородице у Москви почела је сахрана руског опозиционара Алексеја Наваљног на којој се окупило више од 1.000 људи. Поворка је након верске службе у цркви стигла на гробље на ком би Наваљни требало да буде сахрањен. Приметне су појачане полицијске снаге око цркве и гробља, наводи “Ројтерс”.

Алексеј Наваљни би требало да буде сахрањен на Борисовском гробљу, које је удаљено око два и по километра од цркве Иконе Богородице у московском округу Марино, где је руски опозиционар некада живео. 

Од Алексеја Наваљног опрашта се више од хиљаду људи, а догађај протиче у знаку појачаног присуства полиције, преноси британска агенција Ројтерс.

Грађани који су дошли да се опросте од Наваљног скандирали су име преминулог критичара Кремља и узвикивали пароле: “Никада те нећемо заборавити” и “Хвала, Наваљни”. 

Сахрани присуствују Анатолиј и Људмила, родитељи руског опозиционог политичара. 

Грађанима испред цркве су се придружили и поједини западни амбасадори, укључујући немачког, француског и амбасадора Сједињених Држава.

Полиција је распоређена и широм града, а маскирани стражари стационирани су око ограде која је постављена око цркве, преноси Би-Би-Си

Кремљ је саопштио да ће се било које недозвољене радње током сахране бити посматране као кршење закона.

“Подсећамо да постоји закон, који се мора поштовати – свако недозвољено окупљање представља кршење закона. Сходно томе, и они који буду учествовали у њима ће одговарати у складу са законом”, рекао је портпарол Дмитриј Песков, а пренео је Интерфакс.

На питање да ли Кремљ може да означи Наваљног као политичку личност, Песков је одговорио негативно.

“Кремљ нема шта да каже породици Наваљног на дан његове сахране”, нагласио је Песков. 

Наваљни је преминуо у казненој колонији 16. фебруара, након што се, како су саопштиле затворске власти, онесвестио после јутарње шетње. Реанимација Наваљног била је без успеха. 

У казненој колонији Мелихово је служио казну затвора од 30 година, због, како је наведено у једној од пресуда руског суда, оснивања и финансирања ектремистичке организације и њених активности, а био је познат као оштар критичар Кремља.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com