VIŠE OD 20.000 RADNIKA NAPUSTILO EPLOVOG DOBAVLJAČA Kašnjenje plata, radnički nemiri i na kraju otkazi

Više od 20.000 zaposlenih od kojih su većina bili novozaposleni i koji još nisu radili na proizvodnoj liniji, napustili su fabriku Appleovog dobavljača Foxconna u Zhengzhouu u Kini.

Slušaj vesti

0:00/ 0:00

.

Foto: AlmondYue / shutterstock

.

Neimenovani izvor kaže da će odlasci zakomplikovati prethodni cilj kompanije da nastavi punu proizvodnju do kraja novembra. Sve se događa nakon radničkih nemira koji su uzdrmali proizvodnju u toj najvećoj svetskoj fabrici iPhonea. Foxconn je odbio da komentariše te tvrdnje.

Blic preporučuje

Odlasci radnika usledili su nakon što je ta fabrika u četvrtak ponudila 10.000 juana (1.396 dolara) zaposlenima koji su hteli dati otkaz i napustiti fabriku pogođenu haosom.

Radnički nemiri u fabrici Zhengzhou koji su započeli u sredu označili su retke scene otvorenog negodovanja u Kini, a povod za nemire bile su tvrdnje o kašnjenju plata i frustracije zbog strogih ograničenja uvedenih zbog COVID-19.

Foto: ANDY WONG / Tanjug/AP

Drugi Foxconnov izvor upoznat s problematikom rekao je da su pojedini novozaposleni napustili kampus, ali nije razjasnio koliko je radnika otišlo. Ta je osoba je istakla da odlasci nisu uticali na trenutnu proizvodnju s obzirom na to da novo osoblje još mora proći kurseve obuke pre nego što počnu raditi na mreži.

(Izvor: Poslovni dnevnik, Reuters)

Želite da vam “Blic Biznis” donosi najnovije i ekskluzivne informacije o ekonomiji i dešavanjima u svetu biznisa, da čitate o uspesima i padovima srpskih privrednika, ali i poslovima koji u Srbiji i svetu donose novu eru u biznisu. Postanite i vi deo kluba koji čini desetine hiljada menadžera. Prijavite se na newsletter i na mejlu očekujte najaktuelnije i najekskluzivnije informacije.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com