Vlada: Cena gasa biće povećana 11 odsto, pomoć proizvođačima brašna i suncokreta

To će uticati na krajnje potrošače čija će nabavna cena ovog energenta biti uvećana najviše do tog iznosa, navodi se u saopštenju posle sednice Vlade Srbije.

vlada,srbije,amblem, i, zastava

Kako se dodaje, cilj Uredbe je otklanjanje posledica skoka cene gasa kao način ublažavanja posledica energetske krize u cilju zaštite privrede i građana koji su upućeni na njegovo korišćenje.

Vlada je usvojila i izmenjenu Uredbu o vanrednoj interventnoj meri podrške proizvođačima brašna, kojom su obezbeđena dodatna sredstva u iznosu od 193.558.000 dinara za proizvođače koji su to pravo ostvarili.

Usvojena je i izmenjena Uredba o utvrđivanju programa finansijske podrške poljoprivrednim proizvođačima suncokreta roda 2022. godine, kako bi se očuvala stabilnost njihovog dohotka.

Vlada je usvojila i Predlog zakona o izmeni Zakona o državnim službenicima, kojim se do 2025. godine odlaže obaveza sprovođenja javnog konkursa za prijem u radni odnos na određeno vreme zbog privremeno povećanog obima posla.

Do tada će se, kako je definisano, u skladu sa procesom modernizacije i digitalizacije uspostaviti Informacioni sistem za upravljanje ljudskim resursima, koji će biti podrška inoviranom kadrovskom planiranju, što je preduslov da se osigura dovoljan broj kvalifikovanih i kompetentnih zaposlenih u upravi, radi postizanja strateških ciljeva, navodi se u saopštenju.

Na sednici je usvojena Uredba o uslovima i načinu dodele i korišćenja sredstava za podsticanje unapređenja turističkog prometa domaćih turista na teritoriji Srbije, kojom je za narednu godinu obezbeđeno 500 miliona dinara za dodelu 100.000 vaučera u vrednosti od po 5.000 dinara za subvencionisani odmor građana u Srbiji.

Vaučeri mogu da se iskoriste najkasnije do 20. novembra 2023. godine, a pravo na njih imaju penzioneri, nezaposleni, korisnici posebne naknade, prava na negu drugog lica, radno angažovana lica čija primanja ne prelaze 70.000 dinara, ratni vojni invalidi, nosioci poljoprivrednog gazdinstva i studenti.

Vlada Srbije usvojila je i Predlog zakona o filmskom i ostalom audiovizuelnom nasleđu, imajući u vidu potrebu za sistemskim uređenjem svake pojedinačne oblasti zaštite kulturnih dobara shodno svojim specifičnostima.

Ova zakonska rešenja predstavljaju uslov sistemskog pristupa i uređenja ove oblasti na sveobuhvatan i svrsishodan način, s obzirom na njen značaj ne samo za istoriju, nauku i kulturu, već i za zadovoljavanje potreba građana.

Vlada je usvojila i Zaključak kojim su iz budžeta obezbeđena sredstva Opštini Svilajnac za hitnu sanaciju visećeg mosta preko Velike Morave, s obzirom da on nije bezbedan za upotrebu usled oštećenja koja su nastala kao posledica poplava.

Usvojen je i Zaključak kojim su iz budžeta obezbeđena sredstva Čačku za hitnu sanaciju mosta preko Zapadne Morave koji spaja sela Mršinci i Mrčajevci, što je jedini most od Čačka do Kraljeva, a trenutno je preko njega obustavljen saobraćaj.

Na sednici su donete i odluke da se za spomenik kulture proglase crkve svetog proroka Ilije u Jadranskoj Lešnici, svetog Ilije u Mehovinama, svetog apostola Petra i Pavla u Lešnici i svetog apostola i jevanđeliste Luke u Jaloviku.

Večeras u 20 časova biće održana sednica Vlade u Palati Srbija, kojoj će na poziv premijerke Ane Brnabić prisustvovati i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com