Вучић и Ален разговарали о сарадњи и политичким питањима

среда, 15.05.2024,  11:57 -> 16:42

Извор: РТС, Instagram

Председник Републике Србије Александар Вучић састао се са државном подсекретарком за јавну дипломатију и јавне послове САД Елизабет Ален. Двоје званичника разговарали о унапређењу сарадње, регионалним и геополитичким питањима, као и европском путу Србије и проблемима Срба на Косову и Метохији.

Председник Александар Вучић имао је добар и користан разговор са државном подсекретарком Елизабет Ален за регионална и геополитичка питања, каи и о јачању билатералних односа Србије и САД, објављено је на Инстаграм профилу “buducnostsrbijeav”.

Наводи се да су двоје званичника размотрили могућностима за ширење сарадње Србије и САД у области културе и образовања, а нарочито различите врсте програма за стипендије, за размену студената, култура и знања.

“Указао сам на притиске са којима се суочавају Србија и Срби и замолио САД да појача свој ангажман и искористи свој утицај како би се очувала стабилност региона и створили предуслови за искрену сарадњу и конкретан напредак региона и свих наших грађана ка бољој и просперитетнијој будућности”, пише у председниковој објави.

Наводи да је било речи и о подршци САД напретку Србије на путу ка пуноправном чланству у ЕУ.

Стејт департмент: Ален истакла значај напретка у дијалогу с Приштином

Стејт департмент је саопштио да је Елизабет Ален разговарала са председником Вучићем о глобалним питањима и напретку Србије ка већој интеграцији у ЕУ, укључујући и план за раст Западног Балкана.

Ален је истакла значај континуираног напретка ка нормализацији односа са Приштином кроз дијалог уз подршку ЕУ, наведено је у саопштењу. Подвукла је важност наставка сарадње у борби против претњи европској и регионалној стабилности, као што су напад Русије на Украјину и “настојања Кремља да шири дезинформације”.

Ален је, такође, нагласила могућност за јачање културних и образовних веза између српског и америчког народа, укључујући и најављено отварање Америчког центра у Београду 2025. године, стоји у саопштењу.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com