Вучић: Послао сам 14 писама европским лидерима; идем у Њујорк да се борим против лобирања за резолуцију о Сребреници

недеља, 14.04.2024,  12:02 -> 12:58

Извор: РТС

Председник Србије Александар Вучић поручио је да ће се Србија до последњег тренутка борити за истину и правду, као и да је послао 14 писама европским лидерима и чланицама Савета Европе. Истиче и да ће ићи у Њујорк, како би се тамо борио против лобирања за изгласавање резолуције о Сребреници.

На молбу новинара да прокоментарише напад Ирана на Израел, Вучић је рекао да краткорочно очекује смиривање, али да дугорочног смиривања нема.

Одговарајући на питање новинара због чега се сви локални избори не одржавају 2. јуна, за када су расписани београдски, председник Вучић је одговорио да је он био за то да се све одржи тог дана, али да су људи у странци били против тога.

“На многим местима људи неће да поднесу оставке. Морате да наговорите све одборнике да поднесу оставке. Постоје законски и уставни рокови. Мислим да треба да седну да разговарају око тога, да виде када и како, али то је требало раније да разговарају. Требало је да дођу код мене на консултације, па нису хтели. Требало је да дођу на консултације код председника Народне скупштине, па нису хтели”, рекао је Вучић.

Оценио је да Србија има много већих проблема од локалних избора у овом тренутку и додао да се за ту тему, према истраживањима, тренутно интересује два одсто становништва Србије.

Опширније Краће

Председник Вучић je изјавио је да ће се, ако се у Уједињеним нацијама (УН) изгласа резолуција о Сребреници, наша земља кандидовати за несталну чланицу Савета безбедности УН.

“Две НАТО земље из источне Европе су се кандидовале за несталну чланицу Савета безбедности УН. Ако се резолуција усвоји ми ћемо истог дана да се кандидујемо за несталну чланицу 2025. године”, рекао је Вучић додајући “да ће Србија убедљиво победити обе НАТО земље које су се до сада кандидовале”.

Навео је да ће бити интересантно у Уједињеним нацијама говорити о резолуцији о Сребреници, јер нам је спречена седница око НАТО агресије, уз аргумент да се тиме враћамо у прошлост, а сада натурају тему која је четири године старија од те теме.

“О њој не само да ће да имају времена да расправљају у неком малом телу, већ и у највећем телу Уједињених нација, као што је Генерална скупштина Уједињених нација, тако да је о њиховом лицемерју, безобразлуку и безобзирности бесмислено и говорити”, рекао је Вучић.

Опширније Краће

Председник Вучић је рекао да је јуче добио званичну потврду Сједињених Америчких Држава да ће “изузетно јако да лобирају за резолуцију у Сребреници”.

“Ја сам њима потврдио да ћу изузетно јако да се борим против њиховог лобирања и против свих њихових ставова по том питању и наставићу да то радим свом својом снагом”, рекао је Вучић.

Најавио је и да ће после сајма у Мостару ићи у Њујорк где ће се борити против њиховог лобирања и “разговарати са пријатељским и слободарским земљама”.

На питање каква дипломатска активност је планирана за Њујорк и које су земље за Србију најважније да можемо да рачунамо на њихов глас “против” или да буду уздржане када се буде гласало о Резолуцији о Сребреници, Вучић је навео да ће 23. и 24. априла да има много састанака и брифинга.

“Немојте се љутити, не могу да називам пријатељским земљама оне који би да нас уверавају да су нам то. Од данас их називам партнерима, партнерским земљама. То је један леп еуфемизам који не значи ништа. Тако да, имаћемо партнере и пријатеље у свету, и партнере и пријатеље у региону”, рекао је Вучић.

Опширније Краће

Председник Вучић је рекао и да је написао писмо за председника Генералне скупштине УН и разговарао са њим о резолуцији о Сребреници.

Писмо ће уручити специјални изасланик Вук Јеремић, и пренети све моје усмене поруке, имаћемо и на другим адресама специјалне изасланике, рекао је Вучић.

“Господин Јеремић ће сутра председнику Генералне скупштине уручити моје писмо и са њим разговарати и пренети све моје усмене поруке. Имаћемо на још неколико адреса специјалне изасланике. Ја позивам људе различитих опција да помогну у томе, јер су нам потребни вишеслојни разговори око резолуције о Сребреници, где морамо да покушамо да објаснимо људима да то није негирање ужасног злочина који се догодио, већ да је реч о геополитичкој игри великих сила које су нас у међувремену обавестиле да ће снажно да лобирају за ту резолуцију”, поручио је Вучић.

Опширније Краће

Говорећи о хапшењу Срећка Софронијевића из Звечана, председник Вучић рекао је да су приштинске власти јуче ухапсиле изузетно храброг човека којег су раније ранили “албански терористи”.

“Кажем намерно албански терористи, јер када они кажу да су то учинили њихови полицајци, ти полицајци су били терористи јер нису имали право да буду на северу КиМ. Не заборавите да су по резолуцији, по Бриселском документу, тамо је било могуће да постоје само регионални полицајци који би били српске националности, а не посебне јединице које би неки терористи слали”, рекао је Вучић.

Истакао је да Софронијевића прогоне због рушења уставног поретка такозване Републике Косово.

“Због тога желим само да вас обавестим да ће оног секунда када наше тужилаштво и Министарство унутрашњих послова буду решени да у потпуности раде свој посао, а верујем да ће то бити од следеће недеље, сви они који крше уставни поред Републике Србије, а налазе се тамо где имамо ефективну власт, бити гоњени, ухапшени и процесуирани од стране надлежних органа Републике Србије”, навео је Вучић.

Додао је да ће сутра и прекосутра бити у Мостару и да ће видети да ли ће имати времена да са председником Републике Српске Милорадом Додиком да оде до једне општине у Источној Херцеговини, али и да ускоро путују за Њујорк и да се припремају за то.

Опширније Краће

Председник Србије Александар Вучић је након свечаности поводом Дана Одреда војне полиције специјалне намене Кобре рекао новинарима да је Србија предузела све мере и упутила писма свим чланицама Савета Европе како би се спречио пријем Приштине у ту организацију.

“Написао сам укупно 14 различитих писама европским лидерима, углавном персонализована писма. Свакоме сам се обратио имајући у виду специфичне околности и односе које имамо. На један начин признавачима, а на други онима који не признају Приштину”, рекао је Вучић.

Сва та писма су прослеђена, како је рекао и у њима је тражио да још једном размотре одлуку ПССЕ, да на Комитету министара њихова одлука буде другачија.

Додао је и да је јасно да на Косову не постоји владавина права, да се тамо спроводи терор и да ЗСО није формирана после 11 година.

“Посебно сам указао на трик којим ће се служити 10. маја када ће послати нацрт ЗСО у тобожњи уставни суд на оцену уставности, после којег наравно ништа неће урадити, не би ли некоме замазали очи и обезбедили глас у Савету Европе”, рекао је председник Вучић.

Истакао је да ће Србија наставити да се бори, као и да је о томе разговарао и са француским председником Емануелом Макроном, који је имао разговоре јуче и прекјуче са немачким канцеларом Олафом Шолцом.

“Ми ћемо се држати не само међународно јавно-правних норми, већ ћемо се борити до последњег тренутка за истину и правду”, рекао је Вучић.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com