Vučić se sutra sastaje sa Tajanijem, posle otvaraju poslovni forum Srbija-Italija; Tajani: Uspostaviti ZSO bez daljeg odlaganja

Nakon sastanka, dvojica zvaničnika učestvovaće na Forumu za poslovnu i naučnu saradnju Srbije i Italije, najavljeno je iz Predsedništva.

vucic

Sastanak predsednika Vučića i Tajanija je predviđen u devet sati, a otvaranje foruma od 10 sati.

Zatim je planirano, u 11.30 sati, potpisivanje bilateralnih dokumenata, nakon čega će se Vučić i Tajani obratiti medijima.

Tajani: Uspostaviti ZSO bez daljeg odlaganja, dogovor u Ohridu pruža izuzetnu priliku

Ministar spoljnih poslova Italije Antonio Tajani izjavio je da bi Zajednicu srpskih opština trebalo uspostaviti bez daljeg odlaganja, kao i da dogovor postignut u Ohridu 18. marta na osnovu evropskog predloga sada pruža izuzetnu priliku za nastavak normalizacije odnosa Beograda i Prištine. On je povodom predstojećeg Poslovno naučnog foruma Srbija-Italija u Beogradu rekao da je cilj da se podrži rast srpske ekonomije, koja je jedna od vodećih u regionu i nudi velike mogućnosti za italijanske kompanije. Intervju Tajanija za Tanjug prenosimo u celosti:

– Italija je insistirala da se uključi u proces dijaloga Beograda i Prištine, posredstvom svog specijalnog izaslanika. Kako vidite taj proces i da li mislite da u bliskoj budućnosti može doći do pomaka i da li ce se Italija više uključiti u proces?

Interes i prisustvo Italije na Balkanu konstanta su naše spoljne politike i predstavljaju neizbežnu sudbinu. Zato sam stavio poseban akcenat na ponovno pokretanje naših diplomatskih aktivnosti u regionu. Stoga, aktivno učešće Italije u dijalogu između Beograda i Prištine uz posredovanje Evropske unije nije ništa novo, nego pravac koji smo uvek podržavali i koji smatramo neophodnim za očuvanje mira i stabilnosti regiona koji je od strateškog značaja za nas i za Evropu.

Pre svega, uvereni smo da se do sada potpisani sporazumi između dve strane moraju u potpunosti primeniti, počevši od osnivanja Zajednice opština sa većinskim srpskim stanovništvom, koja se mora uspostaviti bez daljeg odlaganja, u skladu sa odredbama Briselskog sporazuma.

Ovo je važan korak, na koji je stavljen akcenat i u zajedničkom pismu koje je predsednica Saveta ministara Đorđa Meloni, zajedno sa predsednikom Makronom i kancelarom Šolcom, uputila predsedniku Vučicu i premijeru Kurtiju uoči sastanka u Briselu 27. februara ove godine. Dogovor postignut u Ohridu 18. marta na osnovu evropskog predloga sada pruža izuzetnu priliku za nastavak normalizacije odnosa Beograda i Prištine, što je od suštinskog značaja za evropsku perspektivu obe strane. Ovaj dogovor sada mora da se primeni bez odlaganja. U tom smislu, cenimo to što je predsednik Vučić preuzeo obavezu, što još jednom svedoči o njegovom realističnom i konstruktivnom stavu.

– Učestvujete na Poslovno naučnom forumu Srbija-Italija u Beogradu, šta je cilj ovog događaja?

Poslovno naučni forum je prvi konkretni nastavak nacionalne konferencije posvecene Balkanu koja je održana u Trstu 24. januara. Tom prilikom, zajedno sa našim proizvodnim sektorom, počeli smo da razmišljamo u pravcu razvijanja sveobuhvatne strategije i postavljanja kompanija u centar italijanskog prisustva u Srbiji i na Zapadnom Balkanu.

Poslovno naučni forum je izraz ove vizije. Želimo da podržimo rast srpske ekonomije, koja je jedna od vodećih u regionu i nudi velike mogućnosti za italijanske kompanije. Naš cilj je da obnovimo naše ekonomsko prisustvo u Srbiji fokusiranjem na nekoliko strateških i inovativnih sektora: zelenu i energetsku tranziciju, održivu poljoprivredu i agrotehnologije, infrastrukturu i naučnu saradnju.

Osim toga, zahvaljujuci italijanskom Fondu za depozite i kredite “Cassa Depositi e Prestiti”, SACE i SIMEST, stavicemo na raspolaganje i niz finansijskih alata koji imaju za cilj da pruže podršku internacionalizaciji italijanskih kompanija. Preko 150 italijanskih kompanija koje ce učestvovati na Poslovno naučnom forumu i oko 400 već ugovorenih “Business to Business” poslovnih sastanaka pokazuju da je put kojim smo krenuli ispravan. Uvereni smo da ce Poslovno naučni forum biti polazna tačka nove faze ekonomske saradnje Italije i Srbije koja se zasniva na partnerstvu naših kompanija.

– Kako vidite ekonomsku saradnju dve zemlje i ima li prostora za nove italijanske investicije u Srbiji?

Krenimo od brojki. U Srbiji postoji više od 1.200 preduzeća sa italijanskim kapitalom. To su veoma raznolike kompanije, od velikih grupa do mikro preduzeća, aktivne u najrazličitijim sektorima (od automobilske industrije do bankarstva, od tekstilne industrije do osiguravajućeg sektora, sve do digitalizacije i obnovljivih izvora energije) i rasprostranjene su na čitavoj teritoriji Srbije.

Ova poslovna mreža zapošljava oko 50.000 radnika i učestvuje sa preko 5% u BDP-u Srbije. Italija je i dalje treci najveći trgovinski partner Srbije, drugi među zemljama Evropske unije, sa trgovinskom razmenom od preko 4,5 milijardi evra u 2022. godini. Ovi podaci pokazuju koliko su trgovinski odnosi naše dve zemlje odlični.

Italija je bila među prvim zemljama koja je početkom 2000-ih verovala u potencijal srpske privrede, u šta verujemo i danas. Ove odlične odnose ne treba uzimati zdravo za gotovo ili ih podrazumevati, vec želimo da ih “ažuriramo”, obnovimo i ponovo pokrenemo.

Srbija se menja, profilira se kao regionalni centar za tehnologiju, inovacije i zelenu tranziciju i mi nameravamo da se fokusiramo na te mogucnosti. U tom smislu treba posmatrati naučni deo Foruma i učešce ministarke univerziteta i istraživanja senatorke Ane Marije Bernini. Potpisaćemo i brojne sporazume u različitim oblastima, kao i finansijske sporazume, podjednako važne za jačanje naših ekonomskih i naučnih odnosa.

Uveren sam da postoji prostor za dalje jačanje i produbljivanje ekonomske saradnje naše dve zemlje, saradnje koja se može razvijati u inovativnim sektorima sa visokim tehnološkim sadržajem.

– U Italiji se 3. aprila održava ministarski sastanak o evropskim integracijama Zapadnog Balkana. Šta možemo očekivati od tog sastanka? Kako vidite budućnost Zapadnog Balkana?

Ministarski sastanak zakazan za 3. april treba da označi dalji korak napred u svetlu obnovljenog političkog i ekonomskog angažovanja Italije u regionu. To je deo niza događaja koje naša vlada organizuje upravo sa ciljem da poveća prisutnost Italije na Zapadnom Balkanu. Sastanak, koji ce u Rimu okupiti ministre spoljnih poslova šest zemalja regiona, nadovezuje se na nacionalnu konferenciju “Italija i Zapadni Balkan: rast i integracija” koju smo organizovali 24. januara u Trstu. Događaj je bio posvećen uglavnom temama ekonomskog partnerstva Italije i Zapadnog Balkana, ulozi italijanskog preduzetničkog i proizvodnog sistema i alatima ekonomske podrške i internacionalizacije koji su dostupni na nacionalnom i multilateralnom nivou.

Sada želimo da radimo i na političkom nivou: stoga je hitno potrebno da EU konačno razvije novu viziju i da proširenje na region učini jednim od svojih prioriteta. Samo puna integracija Balkana imace pozitivne efekte za ceo kontinent po pitanjima kao što su borba protiv korupcije, borba protiv ilegalne trgovine, upravljanje i suzbijanje iregularnih migratornih tokova, prevencija i borba protiv radikalizma.

Poslanička grupe prijateljstva sa Italijom sa poslanicima Donjeg Doma Parlamenta

Predsednik Poslaničke grupe prijateljstva sa Italijom Jovan Palalić zajedno sa članovima grupe razgovarao je sa poslanicima Donjeg Doma Parlamenta Italije Dimitriom Koinom, Emanuelom Loperfidom i Nikom Grupionom i tom prilikom izrazio nadu da će poslovno naučni forum koji se sutra održava u Palati Srbija biti početak nove faze u ekonomskim odnosima dveju zemalja.

Palalić je tokom razgovora održanog u Domu Narodne skupštine izrazio zadovoljstvo posetom parlamentaraca Italije, uz ocenu da je to izuzetna prilika da budu razmotrene mogućnosti za intenziviranje saradnje dveju zemalja i ocenio da su bilateralni odnosi prijateljski i otvoreni.

Povodom održavanja Poslovno-naučnog foruma: Srbija – Italija na kojem će biti prisutno oko 150 italijanskih kompanija, Palalić je podsetio je da je Italija drugi u Evropi trgovinski partner Srbije i izrazio nadu da će forum obeležiti početak nove faze u ekonomskim odnosima dve zemlje.

Nakon održanog foruma, koji će otvoriti predsednik Srbije Aleksandar Vučić, očekuje se, kako je naglasio, novi priliv italijanskih investicija, naročito u oblasti inovativnih tehnologija, infrastrukture, bio tehnologije, energetske i zelene tranzicije.

Palalić je parlamentarce Italije upoznao sa situacijom na Kosovu i Metohiji i podsetio da Srbija poštuje principe međunarodnog prava i Rezoluciju 1244 Saveta bezbednosti UN.

Dodao je da je dijalog zvaničnog Beograda i prištinske administracije koji se vodi pod pokroviteljstvom EU, jedino ispravno rešenje i da u Srbiji postoji potpuni konsenzus kada je u pitanju celovitost srpske teritorije.

Poslanici Donjeg Doma Parlamenta Italije Dimitri Koin, Emanuel Loperfido i Nika Grupioni složili su sa predsednikom PGP sa Italijom da postoji prostor za unapređenje ekonomske saradnje, naročito nakon predstojećeg Poslovno-naučnog foruma.

U saopštenju iz parlamenta navodi se da su italijanski parlametarci “izneli podatak da je Srbija treća zemlja u Italiji kada su u pitanju investicije”.

Parlamentarci su se interesovali za Evropske integracije Srbije, stanje na KiM kao i o stavu Srbije po pitanju sukoba Rusije i Ukrajine.

Ocenili su da Italija podržavaju nameru da se zapadni Balkan nađe na šahovskoj tabli Evropske unije i dodali da Srbiju vide kao strateškog partnera, kako zbog položaja tako i zbog same blizine.

U razgovoru su učestvovali i poslanici Sanda Rašković Ivić, Jadranka Jovanović, Snežana Paunović, Marina Raguš, Miodrag Gavrilović i Žika Bujuklić.

Zajednički su ocenili da postoji prostor za unapređenje saradnje u oblasti trgovine, kulture, nauke, IT tehnologije i turizma.

Govoreći o Kosovu i Metohiji, naveli su da je dijalog jedino ispravno rešenje da se sačuva mir i stabilnost za sve koji ovde žive, dodajući da je neophodno da se konačno formira ZSO, koja bi osigurala bezbednost našem narodu na KiM.

“Beograd nastavlja da sprovodi državnu politiku mira, stabilnosti, ekonomskog i društvenog razvoja, zaključeno je na sastanku. Članovi PGP sa Italijom upoznali su sagovornike da je glavni spoljno-politički cilj Srbije ravnopravno članstvo u EU i da u tom smislu očekujemo podršku Italije na tom putu”, naveli su poslanici.

Sastanku je prisustvovao i ambasador Italije u Srbiji Luka Gori koji je iskoristio priliku da upozna skup da će na sutrašnjem forumu biti prisutno oko 150 italijanskih, 250 srpskih kompanija, kao i da će se održati više od 400 sastanaka i da će biti potpisano 12 sporazuma iz različitih oblasti.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com