Wall Street: Novi signali o SLABLJENJU INFLACIJE podigli indekse

Američki su indeksi podigli vrednosti nakon što je danas objavljeni podatak pojačao signale o tome da je inflacija već prošla svoj vrhunac. Dow Jones završio je dan s rastom od 56,22 boda, ili 0,17%, na 33.592,92. S&P 500 napredovao je 0,87% na 3.991,73, a tehnološki Nasdaq Composite skočio je 1,45%, na 11.358,41.

Slušaj vesti

0:00/ 0:00

Foto: Tanjug/AP

Glavni indeksi porasli su nakon što je indeks proizvođačkih cena, mera veleprodajne inflacije, pokazao povećanje od 0,2 odsto za mesec oktobar u odnosu na konsenzusnu procenu za povećanje od 0,4 odsto iz Dow Jonesa. Izvešće dolazi nakon što su prošlonedeljni podaci o indeksu potrošačkih cena pokazali znakove smanjenja inflatornog pritiska prošli mesec, što je izazvalo nagli rast.

“Očitanje PPI-a sigurno dodaje još ulja na vatru onima koji smatraju da bismo konačno mogli imati silazni trend inflacije”, rekao je Mike Loewengart, voditelj izgradnje modela portfelja u Uredu za globalna ulaganja Morgan Stanleya. “Tržište je prihvatilo prošlonedeljni pad potrošača i čini se da je današnja početna reakcija više ista.”

Priča o vrhuncu inflacije dobija na snazi, ali je letvica za zaokret Fed-a još uvek visoka, rekao je Ross Mayfield, analitičar investicijske strategije u Bairdu.

“U centralnoj banci će biti strepnje s obzirom na njihovu zabrinutost oko verodostojnosti i želju da izbegnu greške iz 1970-ih (tj. politiku zaustavljanja i početka koja je produžila inflacijski period)”, rekao je. “Ali već se polažu mrvice za usporavanje tempa pooštravanja prema 2023.”

Dow i S&P nakratko su pali u crveno u poslepodnevnom trgovanju, nakon što su cene sirove nafte iznenada porasle. Cene nafte kasnije su se smanjile s tih najviših nivoa, pri čemu su fjučersi West Texas Intermediate porasli za 1,1 odsto na 86,81 USD po barelu.

Deonice su završile s rastom već treći dan u poslednja četiri, a svi glavni proseci idu u korak s mesečnim dobicima. Dow je porastao za 2,6 odsto u novembru. S&P i Nasdaq su ojačali 3,1 odsto odnosno 3,4 odsto.

Drugde, maloprodajne deonice takođe su podigle raspoloženje ulagača. Deonice Walmarta skočile su nakon što je kompanija nadmašila procene zarade i prihoda na Wall Streetu i povećala smernice za celu godinu. Home Depot je takođe izvestio o dobrim rezultatima, ali je zadržao smernice za celu godinu. Njegove su deonice blago porasle.

Taiwan Semiconductor, Louisiana-Pacific i Paramount takođe su skočili nakon što su regulatorni dokumenti pokazali da je Berkshire Hathaway Warrena Buffetta kupio nove pozicije u prva dva i povećao svoj udeo u poslednjem.

(See Biz)

Želite da vam “Blic Biznis” donosi najnovije i ekskluzivne informacije o ekonomiji i dešavanjima u svetu biznisa, da čitate o uspesima i padovima srpskih privrednika, ali i poslovima koji u Srbiji i svetu donose novu eru u biznisu. Postanite i vi deo kluba koji čini desetine hiljada menadžera. Prijavite se na newsletter i na mejlu očekujte najaktuelnije i najekskluzivnije informacije.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com