“WALL STREET” OŠTRO PAO Inflacija u Americi iznad očekivanja

Na Wall Streetu su u utorak cene deonica oštro pale jer je nakon izveštaja o većoj nego što se očekivalo inflaciji u SAD-u splasnula nada ulagača da će američka centralna banka usporiti tempo povećanja kamata. Dow Jones pao je 3,94 posto, na 31.104 boda, dok je S&P 500 potonuo 4,32 posto, na 3.932 boda, a Nasdaq indeks 5,16 posto, na 11.633 boda.

Slušaj vesti

0:00/ 0:00

Foto: shutterstock

Najveći dnevni pad tih indeksa u više od dve godine usledio je nakon izveštaja koje je pokazalo da je inflacija u avgustu iznosila 8,3 posto, piše See Biz.

Blic preporučuje

To je, doduše, manje u odnosu na 8,5 posto iz jula, no više u odnosu na očekivanja analitičara od 8,1 posto.

Uz to, temeljna stopa inflacije, iz koje su isključene cene energenata i hrane, porasla je s 5,9 na 6,3 posto.

U prethodna četiri dana cene su deonica snažno porasle jer su se ulagači nadali znatnijem popuštanju inflacijskih pritisaka.

„Rasprodaja deonica ne iznenađuje, s obzirom na snažan rast tržišta do objave podataka o inflaciji”, kaže Paul Nolte, portfelj menadžer u tvrtki Kingsview Asset Management.

Nakon podatka o inflaciji, splasnule su nade ulagača da će Fed usporiti tempo povećanja kamatnih stopa.

Fed podiže kamate od marta, a dodatno će ih povećati i na dvodnevnoj sednici 20. i 21. septembra.

Očekuje se novo, treće u nizu, povećanje za 0,75 postotnih bodova, a neki analitičari smatraju da je moguće povećanje i za celi postotni bod.

„S predstoećim povećanjem u septembru, Fed je u ovih šest meseci podignuo kamate za puna tri postotna boda. Još nismo osetili celi uticaj svega toga, no osetićemo. Na vratima smo recesije”, kaže Paul Nolte.

Ulagači se plaše da će duže razdoblje zaoštravanja monetarne politike odvesti ekonomiju u dublju recesiju.

Tehnički je američka ekonomija već u recesiju, s obzirom da je u poslednja dva tromjesečja palo na kvartalnom nivou, no zasad je ta recesija plitka.

I na evropskim su berzama cene deonica juče pale. Londonski FTSE indeks skliznuo je 1,17 posto, na 7.385 bodova, dok je frankfurtski DAX potonuo 1,59 posto, na 13.188 bodova, a pariški CAC 1,39 posto, na 6.245 bodova.

Želite da vam “Blic Biznis” donosi najnovije i ekskluzivne informacije o ekonomiji i dešavanjima u svetu biznisa, da čitate o uspesima i padovima srpskih privrednika, ali i poslovima koji u Srbiji i svetu donose novu eru u biznisu. Postanite i vi deo kluba koji čini više od 100.000 ljudi. Prijavite se na newsletter i na mejlu očekujte najaktuelnije i najekskluzivnije informacije.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com