Wall Street OŠTRO PAO nakon poruka predsednika Feda

Na Wall Streetu su u sredu cene deonica oštro pale, nakon što je američka centralna banka još jednom agresivno povećala kamatne stope, a njen predsednik Jerome Powell poručio da će kamate dosegnuti više nivoe nego što se pre očekivalo. Dow Jones oslabio je 1,55 posto, na 32.147 bodova, dok je S&P 500 potonuo 2,50 posto, na 3.759 bodova, a Nasdaq indeks 3,36 posto, na 10.524 boda.

Slušaj vesti

0:00/ 0:00

Foto: shutterstock

Čelnici Feda povećali su juče, četvrtu sednicu zaredom, ključne kamatne stope za agresivnih 0,75 postotnih bodova, u raspon od 3,75 do 4 posto, najvišu nivo od početka 2008. godine.

Blic preporučuje

Tako brzo zaoštravanje monetarne politike ne pamti se od početka 1980.-ih godina, kada je inflacija bila isto toliko visoka kao sada.

Novo povećanje kamata se na tržištu očekivalo, kao i poruka iz saopštenja centralne banke da bi se ubuduće tempo povećanja cene novca mogao usporiti.

Ulagači se, naime, nadaju da bi već na sednici u decembru Fed mogao ublažiti povećanje kamata na 0,50 postotnih bodova, a potom ih na početku iduće godine još koji put tek blago povećati.

Zahvaljujući tome, odmah nakon saopštenja Feda cene su deonica porasle.

Međutim, tržište je oštro palo nakon konferencije za medije predsednika Feda.

Powell je, doduše, potvrdio da bi na jednoj od idućih sednica mogla započeti rasprava o usporavanju tempa povećanja kamata, ali da je još prerano za to te da su potrebni odlučnost i strpljenje da bi se suzbila inflacija.

“Preostaje nam još posla, a podaci objavljeni od naše prethodne sednice sugerišu da će konačan nivo kamatnih stopa biti viia nego što se ranije očekivalo”, rekao je.

Pre ili kasnije Fed će, dakako, usporiti, a potom i završiti ciklus povećanja kamata, no pitanje je kada i na koju će nivo podići ključne kamatne stope.

Stoga tržište već duže vreme zavisi o špekulacijama o tim pitanjima.

Juče su bolji nego što se očekivalo podaci s američkog tržišta rada potvrdili da bi Fed trebao nastaviti zaoštravati monetarnu politiku.

Rast zaposlenosti i plata, naime, podržava rast potrošnje, a to podržava inflaciju.

Prema izveštaju agencije za zapošljavanje ADP, u oktobru je u privatnom sektoru broj zaposlenih porastao za 239.000, dok se očekivalo 195.000.

U petak će biti objavljeni službeni, ukupni podaci o zapošljavanju u oktobru, koji bi mogli znatno uticati na smer tržišta.

Nakon snažnog rasta u okotbru, berzovni indeksi na najvećoj svetskoj berzi pali su u sva tri prva dana novembra.

I na evropskim su berzama cene deonica juče pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,58 posto, na 7.144 boda, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,61 posto, na 13.256 bodova, a pariški CAC 0,81 posto, na 6.276 bodova.

(See Biz)

Želite da vam “Blic Biznis” donosi najnovije i ekskluzivne informacije o ekonomiji i dešavanjima u svetu biznisa, da čitate o uspesima i padovima srpskih privrednika, ali i poslovima koji u Srbiji i svetu donose novu eru u biznisu. Postanite i vi deo kluba koji čini desetine hiljada menadžera. Prijavite se na newsletter i na mejlu očekujte najaktuelnije i najekskluzivnije informacije.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com