Wall Street OŠTRO PAO nakon tri dana rasta

Na Wall Streetu su u sredu cene deonica oštro pale, nakon tri dana rasta, jer je splasnula sklonost ulagača prema riziku dok čekaju rezultate izbora za Kongres i izveštaje o inflaciji u SAD-u. Dow Jones skliznuo je 1,95 odsto, na 32.513 bodova, dok je S&P 500 potonuo 2,08 odsto, na 3.748 bodova, a Nasdaq indeks 2,48 odsto, na 10.353 boda.

Slušaj vesti

0:00/ 0:00

Berza Volstrit

Foto: Tanjug/AP

Berza Volstrit

Nakon što je u prethodna tri dana skočio oko 3 odsto, juče je S&P 500 izgubio dobar deo tih dobitaka.

Blic preporučuje

To je sve posledica je neizvesne trke za Kongres. Konačni rezultati još nisu poznati, no zasad je jasno da su demokrati dobili više, a republikanci manje mesta nego što se očekivalo, pa je izostao ‘crveni val’ republikanaca, nazvan tako prema boji njihove stranke.

Tržište se nadalo da će republikanci osvojiti većinu u Zastupničkom domu, ali i u Senatu jer bi kontrola nad samo jednim domom Kongresa dala republikancima moć da zaustave zakonodavni program predsednika Džoa Bajdena, što bi u nekim segmentima odgovaralo tržištu kapitala.

Foto: shutterstock

Pobeda demokrata izazvala bi, pak, bojazni o dodatnoj regulaciji tehnološkog sektora, povećanju poreza i povećanoj proračunskoj potrošnji, što bi moglo dodatno ojačati inflacijske pritiske.

– Mnogi na tržištu nadali su se ‘crvenom valu’. Mislim da smo u jedinstvenoj situaciji u kojoj bi veća pobeda republikanaca bila bolja za tržište. Barem bi u nekim sektorima, kao što su obrambeni i energetski, cene deonica znatnije porasle – objašnjava Jay Hatfield, direktor u kompaniji Infrastructure Capital Management.

Ulagači su oprezni i zbog toga što će u četvrtak biti objavljeno izveštje o inflaciji u SAD-u u oktobru, koje bi moglo pokazati ima li prostora za usporavanje tempa povećanja kamata.

Analitičari u anketi Rojtersa očekuju blago popuštanje inflacijskih pritisaka.

Početkom sedmice tržište je raslo zahvaljujući nadi ulagača da će američka središnja banka usporiti tempo povećanja kamatnih stopa.

Nakon što je prošle sedmice Fed već četvrtu sednicu zaredom povećao ključne kamate za agresivnih 0,75 postotnih bodova, analitičari su podeljeni oko toga hoće li Fed u decembru kamate ponovno povećati za 0,75 ili blažih 0,50 postotnih bodova.

Budu li podaci o inflaciji veći od očekivanja, za očekivati je dalje agresivno povećanje kamata i klizanje tržišta.

I na evropskim berzama su cene deonica juče pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,14 odsto, na 7.296 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,16 odsto, na 13.666 bodova, a pariški CAC 0,17 odsto, na 6.430 bodova.

(SEEbiz)

Želite da vam “Blic Biznis” donosi najnovije i ekskluzivne informacije o ekonomiji i dešavanjima u svetu biznisa, da čitate o uspesima i padovima srpskih privrednika, ali i poslovima koji u Srbiji i svetu donose novu eru u biznisu. Postanite i vi deo kluba koji čini više od 100.000 ljudi. Prijavite se na newsletter i na mejlu očekujte najaktuelnije i najekskluzivnije informacije.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com