Wall Street PAO ČETVRTI DAN zaredom

Na Wall Streetu su cene deonica pale i u četvrtak, četvrti dan zaredom, jer bi američka centraln banka mogla povećati kamatne stope više nego što se očekivalo. Dow Jones oslabio je 0,46 posto, na 32.001 bod, dok je S&P 500 skliznuo 1,06 posto, na 3.719 bodova, a Nasdaq indeks 1,73 posto, na 10.342 boda.

Slušaj vesti

0:00/ 0:00

Foto: shutterstock

Tržište se još nije smirilo nakon što je Fed u sredu, četvrtu sednicu zaredom, povećao ključne kamatne stope za agresivnih 0,75 postotnih bodova, u raspon od 3,75 do 4 posto, najvišI nivo od početka 2008. godine.

Poruke centralne banke da bi se ubuduće tempo povećanja cene novca mogao usporiti nisu ohrabrile ulagače jer bi kamate mogle dosegnuti više nivoe nego što se očekivalo.

Predsednik Feda Jerome Powell kazao je da bi na jednoj od idućih sednica mogla započeti rasprava o usporavanju tempa povećanja kamata, ali da je još prerano za to.

“Preostaje nam još posla, a podaci objavljeni od naše prethodne sednice sugerišu da će konačni nivo kamatnih stopa biti viša nego što se ranije očekivalo”, rekao je.

Jasno je da će Fed uskoro usporiti tempo povećanja kamata, no na tržištu novca sada se procenjuje da bi ključne kamate mogle dosegnuti barem 5 posto, dok se dosad očekivalo da će na vrhuncu ciklusa iznositi između 4,50 i 4,75 posto.

Niz poslednjih izveštaja s tržišta rada pokazuje da je to tržište i dalje snažno, pa bi Fed trebao nastaviti zaoštravati monetarnu politiku.

Rast zaposlenosti i plata, naime, podržava rast potrošnje, a to podržava inflaciju.

U petak će biti objavljeni službeni podaci o zapošljavanju u SAD-u u oktobru koji bi mogli znatno uticati na smer tržišta.

Podršku tržištu, pak, pružaju solidni kvartalni poslovni rezultati kompanija.

Dosad je oko 80 posto kompanija iz sastava S&P 500 indeksa objavilo izveštaje, pri čemu ih je više od 70 posto nadmašilo očekivanja po pitanju zarada.

No, to se uglavnom zahvaljuje smanjenim očekivanjima jer su analitičari zbog visoke inflacije, povećanja kamata i usporavanja rasta ekonomije poslednjih meseci smanjili procene.

Tako sada analitičari u anketi Reutersa procenjuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u trećem tromesečju porasle 4,7 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, dok su na početku sezone objava rezultata očekivali rast od 4,5 posto.

I na većini evropskih berzi cene su deonica juče pale. Doduše, londonski FTSE indeks ojačao je 0,62 posto, na 7.188 bodova, no frankfurtski DAX skliznuo je 0,95 posto, na 13.130 bodova, a pariški CAC 0,54 posto, na 6.243 boda.

(See Biz)

Želite da vam “Blic Biznis” donosi najnovije i ekskluzivne informacije o ekonomiji i dešavanjima u svetu biznisa, da čitate o uspesima i padovima srpskih privrednika, ali i poslovima koji u Srbiji i svetu donose novu eru u biznisu. Postanite i vi deo kluba koji čini desetine hiljada menadžera. Prijavite se na newsletter i na mejlu očekujte najaktuelnije i najekskluzivnije informacije.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com