Wall Street PAO DRUGI DAN zaredom

Na Wall Streetu su u utorak cene deonica pale drugi dan zaredom jer su nakon izveštaja o i dalje snažnom tržištu rada splasnule nade da će američka centralna banka uskoro usporiti tempo povećanja kamatnih stopa. Dow Jones oslabio je 0,24 posto, na 32.653 boda, dok je S&P 500 pao 0,41 posto, na 3.856 bodova, a Nasdaq indeks 0,89 posto, na 10.890 bodova.

Foto: shutterstock

Pad indeksa drugi dan zaredom ponajviše je posledica opreza ulagača uoči odluka i poruka čelnika Feda, s obzirom da u sredu završava njihova dvodnevna sednica.

Blic preporučuje

Procenjuje se da će Fed ponovno, već četvrtu sednicu zaredom, povećati ključne kamate za agresivnih 0,75 postotnih bodova.

No, ulagači se nadaju i da će signalizirati usporavanje tempa povećanja kamata na idućim sednicama.

Pre ili kasnije Fed će usporiti, a potom i završiti ciklus povećanja kamata, no pitanje je kada i na koju će nivo podići ključne kamatne stope.

Stoga tržište već duže vreme ovisi o špekulacijama o tim pitanjima.

Juče su bolji nego što se očekivalo podaci s američkog tržišta rada pokolebali ulagače koji očekuju usporavanje tempa povećanja kamata već na sjednici Feda u decembru.

„Znamo da Fed želi usporiti tržište rada, usporiti zapošljavanje kako bi oslabila potražnja u ekonomiji, a time i inflacija. No, zapošljavanje i dalje deluje snažno i to je ponešto pritisnulo tržište deonica”, kaže Anthony Saglimbene, strateg u tvrtki Ameriprise Financial.

Dodaje i da je korekcija cena deonica bila očekivana, s obzirom na snažan rast burzovnih indeksa u listopadu.

A na evropskim su berzama cene deonica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 1,29 posto, na 7.186 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,64 posto, na 13.338 bodova, a pariški CAC 0,98 posto, na 6.328 bodova.

(See Biz)

Želite da vam “Blic Biznis” donosi najnovije i ekskluzivne informacije o ekonomiji i dešavanjima u svetu biznisa, da čitate o uspesima i padovima srpskih privrednika, ali i poslovima koji u Srbiji i svetu donose novu eru u biznisu. Postanite i vi deo kluba koji čini desetine hiljada menadžera. Prijavite se na newsletter i na mejlu očekujte najaktuelnije i najekskluzivnije informacije.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com