WALL STREET PAO NA POČETKU NEDELJE Kamate na najvišem nivou od 2008. godine

Na Wall Streetu su u ponedeljak berzovni indeksi pali jer je splasnula euforija koju je krajem prošle nedelje potstaknuo podatak o slabljenju inflacijskih pritisaka u SAD-u.

Slušaj vesti

0:00/ 0:00

Foto: Tanjug/AP

Dow Jones oslabio je 0,63 posto, na 33.536 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,89 posto, na 3957 bodova, a Nasdaq indeks 1,12 posto, na 11.196 bodova.

Tržište se smirilo

Nakon snažnog rasta u poslednja dva dana prošle nedelje, tržište se u ponedeljak smirilo, a indeksi izgubili deo dobitaka.

Delimično je to posledica upozorenja guvernera Feda Christophera Wallera da je tržište preterano reagovalo na samo jedan podatak i da će trebati niz slabijih izveštaja o inflaciji da bi centralna banka odmaknula nogu s kočnica.

„Tržišta bi se sada trebala koncentrirsati na krajnju tačku povećanja kamata, a ne na tempo svakog povećanja, a ta krajnja točka verojatno je još dosta udaljena”, poručio je Waller.

Prošle je nedelje podatak o usporavanju inflacije u SAD-u u oktobru s septembarskih 8,2 na 7,7 posto na godišnjem nivou izazvao snažan rast cena deonica na Wall Streetu i drugim najvećim svetskim berzama.

“Videćemo što će biti sledeći pokretač”

No, euforija je splasnula jer se očekuje daljeg povećanje kamata centralnih banaka, premda sporijim tempom nego dosad.

„Ima smisla što se tržište odlučilo na stanku kako bi se razmislilo o Fedovim mogućim daljim potezima i videlo što će biti idući pokretač tržišta”, kaže Yung-Yu Ma, strateg u tvrtki BMO Wealth Management.

Nakon što je početkom studenoga Fed četvrtu sednicu zaredom povećao ključne kamate za agresivnih 0,75 postotnih bodova, analitičari očekuju usporavanje tempa povećanja kamata u ddecembru na 0,50 postotnih bodova.

No, važnije je pitanje do kog će nivoa na kraju ciklusa zaoštravanja monetarne politike Fed povećati kamate – na 4,75 ili čak 5,00 posto?

Kamate na najvišem nivou od 2008.

Trenutno se ključne kamate kreću u rasponu od 3,75 do 4 posto, najvišem nivou od početka 2008. godine.

A na evropskim su berzama cene deonica juče porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,92 posto, na 7385 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,62 posto, na 14.313 bodova, a pariški CAC 0,22 posto, na 6609 bodova.

(Hina)

Želite da vam “Blic Biznis” donosi najnovije i ekskluzivne informacije o ekonomiji i dešavanjima u svetu biznisa, da čitate o uspesima i padovima srpskih privrednika, ali i poslovima koji u Srbiji i svetu donose novu eru u biznisu. Postanite i vi deo kluba koji čini desetine hiljada menadžera. Prijavite se na newsletter i na mejlu očekujte najaktuelnije i najekskluzivnije informacije.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com