Wall Street PORASTAO treći dan zaredom

Na Wall Streetu su cene deonica porasle i u utorak, treći dan zaredom, jer bi zbog usporavanja rasta američke ekonomije Fed uskoro mogao usporiti tempo povećanja kamatnih stopa. Dow Jones ojačao je 1,07 posto, na 31.836 bodova, dok je S&P 500 porastao 1,63 posto, na 3.859 bodova, a Nasdaq indeks 2,25 posto, na 11.199 bodova.

Slušaj vesti

0:00/ 0:00

Foto: shutterstock

Jučer objavljeni podaci o usporavanju rasta cena kuća i slabljenju poverenja potrošača poslednji su u nizu podataka koji ukazuju na usporavanje rasta najvećeg svetske ekonomije.

Blic preporučuje

To inače nisu dobre vesti za rizičnije investicije, no u kontekstu nastojanja američke centralne banke da suzbije inflaciju, to pozitivno utiče na tržište kapitala jer pokazuje da Fedovi napori daju rezultate.

A to znači da bi Fed uskoro mogao usporiti tempo povećanja kamata, a potom i okončati taj ciklus početkom iduće godine.

Doduše, i dalje se procenjuje da će Fed na sednici početkom novembra ponovno, već četvrtu sednicu zaredom, povećati ključne kamate za agresivnih 0,75 postotnih bodova.

No, u decembru bi povećanje moglo biti blaže.

„Započele su rasprave o svetlu na kraju tunela po pitanju Fedova povećanja kamata. No, proći će još neko vreme dok ne bude poznato spušta li se inflacija s najviših nivoa u više desetljeća prema Fedovim ciljanim nivoima”, kaže Bill Merz, direktor u tvrtki U.S. Bank Wealth Management.

Dodaje da slabljenje dolara i blago spuštanje prinosa na dugoročne obveznice omogućuje rast cena deonica poslednjih dana.

Podršku tržištu pružaju i solidni kvartalni poslovni rezultati kompanija i banaka. Od 129 kompanija iz sastava S&P 500 indeksa, koje su dosad objavile izveštaje, njih oko 74 posto nadmašilo je očekivanja po pitanju zarada.

Doduše, to se zahvaljuje smanjenim očekivanjima jer su analitičari zbog visoke inflacije, povećanja kamata i usporavanja rasta ekonomije poslednjih meseci smanjili procene.

Tako sada analitičari u anketi procenjuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u trećem tromesečju porasle 3,3 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje.

Početkom jula očekivali su rast zarada za više od 11 posto, a na početku oktobra 4,5 posto.

I na većini evropskih berzi cene su deonica jučer porasle. Doduše, londonski FTSE indeks oslabio je 0,01 posto, na 7.013 bodova, no frankfurtski DAX skočio je 0,94 posto, na 13.052 boda, a pariški CAC 1,94 posto, na 6.250 bodova.

(Rojters/See Biz)

Želite da vam “Blic Biznis” donosi najnovije i ekskluzivne informacije o ekonomiji i dešavanjima u svetu biznisa, da čitate o uspesima i padovima srpskih privrednika, ali i poslovima koji u Srbiji i svetu donose novu eru u biznisu. Postanite i vi deo kluba koji čini više od 100.000 ljudi. Prijavite se na newsletter i na mejlu očekujte najaktuelnije i najekskluzivnije informacije.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com