Wall Street PORASTAO uoči izveštaja o inflaciji

Na Wall Streetu su u ponedeljak cene deonica porasle jer se ulagači nadaju da će novi podaci pokazati da inflacijski pritisci u SAD-u popuštaju, što bi moglo navesti američku centralnu banku da uspori tempo povećanja kamata. Dow Jones porastao je 1,58 posto, na 34.005 bodova, dok je S&P 500 ojačao 1,43 posto, na 3.990 bodova, a Nasdaq indeks 1,26 posto, na 11.143 boda.

Slušaj vesti

0:00/ 0:00

Berza

Foto: shutterstock

Berza

Nakon što su prošle nedelje ti indeksi pali zbog rasta rizika od recesije, u prvom danu nove nedelje nadoknadili su deo tih gubitaka.

To se zahvaljuje nadi ulagača da će izveštaj o potrošačkim cenama, koje će biti objavljeno o utorak, pokazati da inflacijski pritisci popuštaju.

Analitičari u anketi Reutersa procenjuju da je rast cena na malo u novembru usporio na 7,3 posto, sa 7,7 posto mjesec dana prije, a da je temeljna stopa inflacije skliznula sa 6,3 na 6,1 posto.

No, postoji rizik da bi podatak o inflaciji mogao biti nešto veći jer su u novembru proizvođačke cene porasle više nego što se očekivalo.

Foto: Tanjug/AP

Upravo je taj podatak, objavljen u petak, najviše uticao na pad cena deonica na Wall Streetu krajem prošle nedelje.

Popuštanje inflacije omogućilo bi, pak, Fedu da uspori tempo povećanja kamatnih stopa.

Nakon serije povećanja kamata za 0,75 postotnih bodova, na tržištu se procenjuje da će Fed na sednici u sredu podignuti kamate za 0,50 postotnih bodova.

No, i dalje će ostati otvorena pitanja do koje će razine Fed povećati kamate – na 4,75 ili 5,00 posto – i koliko će se dugo zadržati na tim nivoima?

Trenutno se ključne kamate kreću u rasponu od 3,75 do 4 posto, najvišem nivou od početka 2008. godine.

Rečju, puno toga zavisi o tome koliko će se brzo stopa inflacije početi približavati Fedovim ciljanim nivoima.

A zbog visoke inflacije i posledičnog rasta kamatnih stopa, Wall Street je na putu velikih godišnjih gubitaka.

S&P 500 indeks trenutno je u minusu oko 16 posto u odnosu na početka godine i na putu je prvog godišnjeg pada od 2018. A ostane li S&P 500 na ovim nivoima do kraja godine, zabeležit će najveći godišnji pad od 2008.

A na evropskim su berzama cene deonica jučer pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,41 posto, na 7.445 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,45 posto, na 14.306 bodova, a pariški CAC 0,41 posto, na 6.650 bodova.

(See Biz)

Želite da vam “Blic Biznis” donosi najnovije i ekskluzivne informacije o ekonomiji i dešavanjima u svetu biznisa, da čitate o uspesima i padovima srpskih privrednika, ali i poslovima koji u Srbiji i svetu donose novu eru u biznisu. Postanite i vi deo kluba koji čini desetine hiljada menadžera. Prijavite se na newsletter i na mejlu očekujte najaktuelnije i najekskluzivnije informacije.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com