Wall Street: Tehnološki sektor pod PRITISKOM, S&P 500 i Nasdaq pali

Na Wall Streetu je u četvrtak S&P 500 indeks pao drugi dan zaredom, što je ponajviše posledica pritiska na tehnološki sektor, nakon slabijih nego što se očekivalo poslovnih rezultata Meta Platformsa, krovne kompanije Facebooka. Dow Jones ojačao je 0,61 posto, na 32.033 boda, dok je S&P 500 pao 0,61 posto, na 3.807 bodova, a Nasdaq indeks 1,63 posto, na 10.792 boda.

Slušaj vesti

0:00/ 0:00

Berza Volstrit

Foto: Tanjug/AP

Berza Volstrit

Pad S&P 500 i Nasdaqa drugi dan zaredom ponajviše je posledica pritiska na tehnološki sektor, nakon što je Meta izvestila o slabijim nego što se očekivalo poslovnim rezultatima u trećem tromesečju.

Blic preporučuje

Cena deonice te krovne kompanije Facebooka potonula je više od 24 posto.

Dow Jones indeks porastao je, pak, zahvaljujući snažnom skoku cene deonice Caterpillara, više od 7,5 posto, nakon što je taj proizvođač teške mašinerije izvestio o boljim nego što se očekivalo poslovnim rezultatima.

Od 227 kompanija iz sastava S&P 500 indeksa, koje su dosad objavile izvštaj, njih oko 74 posto nadmašilo je očekivanja po pitanju zarada.

No, to se uglavnom zahvaljuje smanjenim očekivanjima jer su analitičari zbog visoke inflacije, povećanja kamata i usporavanja rasta ekonomije poslednjih meseci smanjili procene.

Tako sada analitičari u anketi Reutersa procenjuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u trećem tromesečju porasle 2,5 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

Početkom jula očekivali su rast zarada za više od 11 posto, a na početku oktobra 4,5 posto.

„Uopšteno zarade kompanija su u skladu ili malo iznad očekivanja. No, ta su očekivanja poslednjih meseci smanjena”, kaže Tim Ghriskey, strateg u kompaniiji Ingalls & Snyder.

Podršku tržištu pružili su, pak, podaci o rastu američkog bruto domaćeg proizvoda (BDP) u trećem tromesečju za 2,6 posto godišnje, više od očekivanja, što je ublažilo strahovanja ulagača od recesije.

Pritom su životni troškovi porasli 4,1 posto, sporije nego u prethodnom kvartalu i manje od očekivanja, što ukazuje na popuštanje inflacijskih pritisaka.

A to znači da bi američka središnja banka uskoro mogla usporiti tempo povećanja kamata.

Doduše, i dalje se procenjuje da će Fed na sednici početkom novembra ponovno, već četvrtu sednicu zaredom, povećati ključne kamate za agresivnih 0,75 postotnih bodova.

No, u decembru bi povećanje moglo biti blaže.

Evropski ulagači oprezni

A na evropskim se burzama jučer trgovalo oprezno jer je Evropska središnja banka, kao što se i očekivalo, ponovno, drugi sednicu zaredom, povećala ključne kamatne stope za agresivnih 0,75 postotnih bodova.

Londonski FTSE indeks ojačao je 0,25 posto, na 7.073 boda, a frankfurtski DAX 0,12 posto, na 13.211 bodova. Pariški CAC oslabio je, pak, 0,51 posto, na 6.244 boda.

(See Biz)

Želite da vam “Blic Biznis” donosi najnovije i ekskluzivne informacije o ekonomiji i dešavanjima u svetu biznisa, da čitate o uspesima i padovima srpskih privrednika, ali i poslovima koji u Srbiji i svetu donose novu eru u biznisu. Postanite i vi deo kluba koji čini desetine hiljada menadžera. Prijavite se na newsletter i na mejlu očekujte najaktuelnije i najekskluzivnije informacije.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com