Za 2.600 njih – aufiderzen

Nemačka hemijska kompanija BASF saopštila je da će otpustiti 2.600 radnika.

Izvor: Tanjug

Foto: tina7si / Shutterstock.com

Foto: tina7si / Shutterstock.com

Nemačka hemijska kompanija BASF saopštila je da će otpustiti 2.600 radnika, jer se najveća evropska ekonomija priprema za recesiju izazvanu energetskom krizom koja je intenzivirana nakon sukoba Rusije i Ukrajine pre godinu dana, piše Gardijan.

Protekle godine su “dominirale posledice rata u Ukrajini, a posebno povećane cene sirovina i energije”, navodi se u saopštenju BASF-a, koji je, kako se dodaje, imao dodatne troškove energije od 3,2 milijarde evra tokom 2022.

BASF je najveća svetska hemijska grupa i jedan od oslonaca nemačke industrije, sa 157 godina rada na lokaciji u Ludvigshafenu na Rajni u blizini Frankfurta.

Proizvodi hemikalije za proizvodnju raznih vrsta robe širom sveta, od đubriva do plastike, automobila i farmaceutskih proizvoda.

Međutim, ova industrija je posebno pogođena zavisnošću od gasa koji se isporučuje iz Rusije, a ranije je najavljen otpis od 7,3 milijarde evra za eksproprisane fabrike u Rusiji.

BASF je saopštio da će zatvoriti jednu od dve fabrike amonijaka i dve fabrike za proizvodnju plastičnih hemikalija, kao i da će deo proizvodnje pomeriti iz Nemačke.

Pročitajte više:

Za 7.000 ljudi ipak nema hepienda

Kompanija primorana na tešku odluku. Oglasio se direktor: “Smanjiću sebi platu 98 odsto”

Niz se nastavlja: Tehnološki div gasi gotovo 7.000 radnih mesta

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com