ZA DVE NEDELJE NAFTA POSKUPELA SKORO 15 ODSTO Evo šta je sve uticalo na rast cena “crnog zlata”

U najnovijem izveštaju Narodne banke Srbije, pod nazivom “Pregled dešavanja na svetskom finansijskom tržištu”, ističe se da je cena nafte tipa Brent, od 26. septembra do 7. oktobra, porasla za 14,38 odsto i kretala se u rasponu od 89,33 do 98,54 američka dolara po barelu.

Slušaj vesti

0:00/ 0:00

Cene nafte

Foto: NBS / screenshot

Cene nafte

– Na rast cene nafte u posmatranoj nedelji uticili su: najave EU o zabrani uvoza ruske nafte od decembra, upozorenja Rusije da neće prodavati naftu bilo kojoj zemlji koja prihvati plan za ograničenje cene nafte; odluca OPEC+ da samnji obim proizvodnje nafte za više od 2 miliona barela dnevno; izveštaj Američke agencije za informisanje o energetici (EIA) o smanjenju zaliha sirove nafte u SAD, kao i smanjenje broja operativnih naftnih i gasnih platformi u SAD, po podacima kompanije Baker Hughes, piše u izveštaju.

Blic preporučuje

Cene nafte

Foto: NBS / screenshot

Cene nafte

Na ograničenju daljeg rasta cene nafte uticali su kako pišu iz NBS: očekivanje daljeg povećanja kamatnih stopa zbog povećanja inflacije, zabrinutost zbog moguće recesije, uvođenje novog paketa sankcija EU prema Rusiji, koji uključuje ograničenje prodajne cene nafte, iznenađujuća prodaja Saudijske Arabije da odustane od povećanja i ostavi nepromenjenu cenu novembarske nafte za Aziju, jačanje vrednosti dolara, kao i razmatranje hitnog usvajanja zakona o zabrani proizvodnje nafte i izvoza nafte za pojedine kartele (NOPEC – No Oil Producing and Exporting Cartels) od strane administracije SAD, nakon brojnih kritika odluke OPEC+ o najvećem smanjenju proizvodnje nafte od 2020. godine.

Nafta cene

Foto: NBS / screenshot

Nafta cene

(NBS, Bloomberg)

Želite da vam “Blic Biznis” donosi najnovije i ekskluzivne informacije o ekonomiji i dešavanjima u svetu biznisa, da čitate o uspesima i padovima srpskih privrednika, ali i poslovima koji u Srbiji i svetu donose novu eru u biznisu. Postanite i vi deo kluba koji čini više od 100.000 ljudi. Prijavite se na newsletter i na mejlu očekujte najaktuelnije i najekskluzivnije informacije.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com