ZA OTPUŠAVANJE CEVI 100 EVRA A POPRAVKU BOJLERA 9.000 DINARA:”Više se isplati biti sam svoj majstor”

Biti vodoinstalater, električar i generalno majstor bilo koje vrste danas je u Srbiji postalo najisplativije zanimanje. S obzirom na to da vlada deficit ovih kadrova na tržištu, majstori danas mogu da zarade i 300.000 mesečno, koliko se nudi u nekim oglasima za posao. Međutim, onima sa druge strane, potrošačima, dolazak majstora može predstavljati pravu noćnu moru, kako za planiranje vremena, tako i za novčanik.

Slušaj vesti

0:00/ 0:00

ZAMENA PLAFONJERE

Foto: shutterstock

ZAMENA PLAFONJERE

Udruženje potrošača “Efektiva” objavilo je informaciju da majstori da dođu i samo konstatuju kvar traže između 2.500 I 3.000 dinara. Kako kažu, majstori to naplaćuju zbog goriva, a za taj novac autom može da se ode od Beograda do Čačka i nazad.

Blic preporučuje

Prema nekim informacijama, ima i onih koji izlazak na teren naplaćuju i manje, oko 2.000 dinara. Međutim, ono što je važno naglasiti jeste to da se izlazak na teren i konstatovanje kvara naplaćuju samo ako mušterija nakon toga ne želi da mu majstor koji je već došao kvar i sanira.

Uzimajući u obzir cenu goriva, stručnost majstora, ali i vreme koje potroši na dolazak i odlazak, naročito u Beogradu u kom je saobraćaj nepodnošljiv, naplaćivanje dolaska u slučaju odustajanja mušterije od popravke nije nešto što bi trebalo da čudi, a takve komentare ostavili su i građani ispod “Efektivine” objave.

Foto: shutterstock

Međutim, iako ovo građanima ne predstavlja problem, visoke cene usluga svakako predstavljaju.

Otpušavanje cevi 100 evra, bravica 5.000 dinara

Jovan je otpušavanje cevi, koje je trajalo pola sata, platio čak 100 evra.

“Bila je hitna intervencija mašinskom sajlom, a majstori to naplaćuju po metru sajle koja uđe u cev. Deo cevi jeste bio dugačak oko metar i po, ali pošto se sajla savija, dužina koja tu uđe je veća, pa sam na kraju platio čak 13.000 dinara”, objasnio je on.

Milanu je zamena bravice bila naplaćena čak 5.000 dinara i tu je čak i jeftino prošao, a Ivana je od majstora odustala kada je čula da bi je zamena grejača na bojleru koštala 9.000 dinara. I to kod majstora kog je našla “preko veze”.

“Na kraju smo mi sami kupili grejač za 5.000 I moj brat je popravio, bar smo uštedeli par hiljada dinara. Ali pitam se koliko bi majstor tek naplatio da nismo do njega došli preko preporuke”, pita se čitateljka.

Foto: shutterstock

Gordanino iskustvo je nešto drugačije. Ona nije imala “posla” sa krupnim popravkama, ali se zarada njenog majstora, koji godinama dolazi za sve sitne popravke, drastično uvećala.

Nekada, njegova dnevnica bila je oko 20 evra. Danas – ta cifra je čak 80 evra.

I kako stvari stoje, situacija se neće menjati, budući da je majstora sve manje, a mladi nisu zainteresovani za te poslove.

(Izvor: Nova.rs)

Želite da vam “Blic Biznis” donosi najnovije i ekskluzivne informacije o ekonomiji i dešavanjima u svetu biznisa, da čitate o uspesima i padovima srpskih privrednika, ali i poslovima koji u Srbiji i svetu donose novu eru u biznisu. Postanite i vi deo kluba koji čini desetine hiljada menadžera. Prijavite se na newsletter i na mejlu očekujte najaktuelnije i najekskluzivnije informacije.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com