Загреб жали због протеривања хрватског дипломате из Београда, одбацују основ за тај потез

уторак, 21.11.2023,  09:26 -> 10:20

Извор: ХРТ

Министарство спољних и европских послова Хрватске саопштило је да жали због одлуке Србије да првог секретара Амбасаде Хрватске у Београду Хрвоја Шнајдера прогласи персоном нон грата, као и да одбацује основ за његово протеривање.

У Загребу сматрају да протеривање хрватског дипломате представља додатни притисак на раднике хрватске амбасаде и напомињу да се то “особито манифестира у предизборно вријеме у Републици Србији“.

“С тим у вези, изражавамо жаљење што се антиципирана ескалација односа од стране Републике Србије у ово вријеме реализирала драстичном одлуком о протјеривању дипломата“, пише у саопштењу.

Министарство вањских и европских послова саопштава да задржава право да одговори на овај потез у време и на начин који одабере, наводи се у саопштењу Министарства вањских и европских послова Републике Хрватске.

Министарство спољних послова Србије саопштило је да је хрватски дипломата Хрвоје Шнајдер грубо изашао из оквира дипломатских норми и прекршио Бечку конвенцију због чега је проглашен персоном нон грата.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com