Žakob: Potrebno više truda za uštedu energije

Žakob je gostujući na RTS-u, povodom 77 godina od osnivanja Ujedinjenih nacija, istakla da će tokom ove zime svako od nas morati da se potrudi da koristi manje energije.

“Ljudi će morati da promene prozore, sisteme grejanja, a oni to ne mogu da urade bez pomoći. Važno je stvoriti mehanizam koji će ubrzati tu promenu”, rekla je ona i dodala da se tako nešto već radi u Beogradu.

fransoaz, zakob

Kaže da je Vlada Srbije ograničila neke cene hrane, ali da je to kratkoročni mehanizam.

“Mi savetujemo kako da se ide na socijalnu zaštitu, da se na primer najsiromašnijim porodicama uruči konkretna pomoć u gotovini, ali tražimo načine i kako da bacamo manje hrane, kako da raspodelimo na bolji način”, rekla je Žakob.

Govoreći o klimatskim promenama, Žakob je najavila da će na konferenciji u Egiptu u novembru fokus biti na primeni mera za smanjenje emisije ugljen-dioksida, za šta su se sve zemlhe opredelile.

Navodi da će srpsku delegaciju u Egiptu najverovatnije predvoditi predsednik Aleksandar Vučić, a da će nacionalni plan Srbije za smenjenje emisije ugljen-dioksida biti predstavlhen na konferenciji na Kopaoniku.

“Pokušaćemo da vidimo šta Srbija može da uradi, na koji način može da ubrza borbu protiv klimatskih promena”, rekla je Žakob.

Stalna koordinatorka UN u Srbiji zaključuje da moramo imati na umu da je aktuelna energetska kriza samo prvi znak onoga što nam se sprema, ako ne budemo delovali odmah na dugoročnoj promeni našeg energetskog sistema, potrošačkih i proizvodnih navika, načina života, prevoza.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com