“Zapad više neće upravljati svetskom ekonomijom”

Sergej Lavrov rekao je da će u budućnosti biti značajno smanjenje sposobnosti zapadnih zemalja da “upravljaju” svetskom ekonomijom.

Izvor: Sputnjik

Foto: epa, SERGEI ILNITSKY

Foto: epa, SERGEI ILNITSKY

“Uskoro ćemo videti smanjenje mogućnosti Zapada, veoma ozbiljno smanjenje mogućnosti da upravlja svetskom ekonomijom onako kako on želi i hteo to ili ne, moraće da vodi dijalog”, rekao je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov tokom radnog sastanka sa glavnim urednicima ruskih medija.

“Mi, kao što smo više puta rekli: nećemo juriti za Zapadom, oni su prekinuli skoro sve odnose. Imamo sa kim da razvijamo saradnju u ekonomiji, u socijalnoj sferi, u kulturnoj, sportskoj. A mi ćemo se fokusirati na one koji nas nikada nisu izneverili i sa kojima smo ponekad išli na veoma teške kompromise, ali kada su oni postignuti, niko nikoga nije prevario. Sa Zapadom je sve upravo suprotno”, dodao je ministar.

On je istakao da administracija američkog predsednika Džozefa Bajdena želi da se “kraj istorije”, odnosno potpuna dominacija liberalne ideologije u svetu, kako je pisao američki filozof Frensis Fukujama, zaista i desi.

“Kada je Frensis Fukujama pre 30 godina, čak i pre, izjavio da je došao kraj istorije, kada je pod tim podrazumevao potpunu dominaciju liberalne ideologije, demokratije, liberalnog načina života, što znači da je konkurentski svetski sistem, socijalizam – nestao, nakon nekog vremena su ga ismejali. Počeli su da govore: Fransis je pogrešio, ne treba tako kategorično izlaziti sa prognozama. Ako pogledate politiku koju vodi Bajdenova administracija, oni žele upravo to”, objasnio je Lavrov.

“Američki glasnici zahtevaju od svake države da zauzme antiruski stav, zahtevaju da se pridruže sankcijama, zahtevaju da ne komuniciraju sa ruskim predstavnicima – to je odraz tog pokušaja da se konačno proglasi kraj istorije, konačna i neopoziva dominacija ‘zlatne milijarde'”, zaključio je Lavrov.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com