Zavisiće od Kine

U ovoj godini cene nafte u svetu zavisiće najviše od kineske ekonomije, a stopa nezaposlenosti biće znatno povećana, procenjuju stručnjaci.

Izvor: Biznisinfo.ba

Ilustracija: Shutterstock/ded pixto

Ilustracija: Shutterstock/ded pixto

Ulagači oprezno ulaze u 2023. očekujući dodatno povećanje kamatnih stopa i recesiju u zemljama širom sveta, smatra Krejg Erlam iz OAND-a, organizacije koje se bavi kurentnošću valuta, prenosi biznisinfo.ba.

Leon Li iz “CMC Marketsa” smatra da će ove godine tržište balansirati između “tesnog snabdevanja” i smanjene potražnje zbog pogoršanog makroekonomskog okruženja.

“U 2023. globalna stopa nezaposlenosti trebala bi naglo da raste, što će ograničiti potražnju za energijom. Zato mislim da bi cene nafte mogle pasti i na 60 dolara”, objašnjava Li.

On smatra da puno toga zavisi od stanja ekonomije Kine, koja je najveći svetski uvoznik nafte.

Rast kineske privrede sada je usporen zbog strogih mera protiv Kovida-19, pa je Kina zabeležila pad potražnje za naftom, nakon nekoliko godina rasta.

Pošto su kineske vlasti nedavno odustale od politike nulte tolerancije Kovida i počele da popuštaju restriktivne mere, analitičari u ovoj godini očekuju ubrzanje rasta ekonomije, prenosi Srna.

Trgovci se plaše da će se sa ukidanjem restriktivnih mera širenje zaraze ubrzati i potrajati duže, što bi idućih meseci moglo da “pritisne” zdravstveni sistem u Kini i celu ekonomiju, a time i kinesku potražnju za naftom.

Tridesetak analitičara, čije stavove prenose ekonomski portali, procenjuju da će ove godine cena barela u Londonu iznositi u, proseku, oko 89.40 dolara.

Na američkom tržištu bi, pak, prema procenama, cena u proseku mogla da iznosi oko 84,85 dolara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com