ZAVRŠEN PRVI DAN “LOOK UP” KONFERENCIJE Ministri, privrednici, direktori javnih preduzeća: Aplauzi, dijalog i važne poruke obeležili skup na Kopaoniku

Aplauzi, dijalog i poruke u pravcu značaja očuvanja životne sredine obeležili su prvi dan konferencije na kojoj su učestvovali ministri Vlade Republike Srbije, privrednici, direktori javnih preduzeća, eminentni stručnjaci i profesori sa Univerziteta iz zemlje i regiona.

Ukoliko želite da pogledate kako je izgledao prvi dan konferencije i izlaganja svih panelista tokom 4 panela, kliknite OVDE.

Gotovo jednoglasno, učesnici su se složili da je cela planeta ugrožena, da Srbija nije izuzetak, a da su ljudi i privreda ti koji sada treba da se bore u očuvanju životne sredine, bilo kroz prilagođavanje novim tehnologijama i standardima, bilo kroz ličnu borbu. Ocena je i da imamo i znanja, i ljude i viziju, ali da je sada potrebno samo jače i jedinstveno delovati u oblastima energetike i ekologije.

– U narednih 20 godina ratovi se više neće voditi za naftu i gas, već za pijaću vodu, ocenio je savetnik direktora EPS-a za poslovni sistem, dr. Vladimir Šiljkut.

.

Foto: Mitar Mitrović / Ringier

.

Sutra 8. decembra, konferenciju će izlaganjem započeti ministarka za rudarstvo i energetiku Dubravka Đedović, a upravljanje otpadom, problemi istorijskog otpada, energetska efikasnost i zeleni vodonik biće teme koje će i drugi dan konferencije na jednom mestu okupiti stručnu i poslovnu javnost.

Konferenciju “Look Up” je otvorila ministarka za zaštitu životne sredine Irena Vujović. Na prvom panelu o cirkularnoj ekonomiji učestvovala je ministarka Tanja Miščević. Među učesnicima je i bio i direktor Koridora Srbije Aleksandar Antić i v.d. direktora Pošta Srbije Zoran Đorđević koji je govorio na temu “eMobility i litijum”.

Na skupu je bio i privrednik Zoran Drakulić, Dejan Ilić, bivši prvi čovek kompanija “Varta” i “Ari” i predsednik Fonda inovacionih delatnosti, zatim predstavnici kompanija Srbijavode, Lafarž, Ziđin, Rio Tinto, kao i mnogi drugi predstavnici iz privatnog i javnog sektora.

.

Foto: Snežana Krstić / Ringier

.

U nastavku vam donosimo pregled izlaganja tokom četiri panela prvog dana konferencije “Look up”.

“Ako ne diverzifikujemo izvore, imaćemo probleme na tržištu”

Na poslednjem panelu prvog dana “Look Up” konferencije, pod nazivom” Obnoljivi izvori energije- realnost ili mit”, bilo je reči o potencijalu i nužnosti obnovljivih izvora energije u proizvodnji električne energije, ali i o biogasu kao odgovoru na aktuelnu krizu, detaljima izgradnje i rada vetroparkova, zanemarljivom upotrebom geotermalnih izvora energije, upotrebi biometana i drugih alternativnih energenta u saobraćaju… Više o samom panelu i tome šta su govorili učesnici na linku OVDE.

Foto: Snežana Krstić / Ringier

Učesnici panela bili su: savetnik direktora EPS-a za poslovni sistem, dr. Vladimir Šiljkut; senior inženjer za planiranje R&D projekata Elixira, Nenad Ristić; investicioni savetnik sa fokusom na OIE iz Slovenije, Matjaž Ulčar, profesorka Tehnološko metalurškog fakulteta, Mirjana Kijevčanin; savetnik za energetiku u Vladi Severne Makedonije, Viktor Andonov; doc. dr. Nenad Fric sa Građevinskog fakulteta; i konsultant nemačkog udruženja biogasnih postrojenja Mark-Daniel Reinhard. Moderator panela je bio Ljubinko Savić iz Privredne komore Srbije.

“Menjaćemo Zakon o planiranju i izgradnji”

– Građevinska industrija čini pet odsto našeg BDP i imamo nameru da taj procenat bude i veći, i u tom smislu je potrebno pratiti trendove i inovirati zakone- rekao je ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije, Goran Vesić u uvodnom obraćanju pre početka trećeg panela pod nazivom “Zelena gradnja kao sastavni deo održive budućnosti”. Više o samom panelu i tome šta su istakli govornici pogledajte na linku OVDE.

– U narednom periodu ćemo ući u izmene Zakona o planiranji i izgradnji. On je dobar, ali sada treba videti šta treba promeniti u smisu veće transparentnosti i ubrzanja procedura i podsticanja zelene gradnje – rekao je Vesić koji je neočekivano tokom izlaganja dobio i poklon iz publike.

Foto: Snežana Krstić / Ringier

Pored ministra na panelu govore i: Programski direktor za urbani razvoj životnu sredinu i komunalne delatnosti, Miodrag Gluščević; Inženjer za vodne resurse iz Srbijavode, Jugoslav Jovanović; zamenik direktora projekta Čista Srbija i glavni inženjer CBRC, Aleksandar Vojvodić; doc. dr. Jelena Dragaš sa Građevinskog fakulteta; izvršna direktorka Saveta zelene gradnje Srbije, Dragana Korica. Moderator na panelu je, sekretar Udruženja za građevinsku industriju u PKS, Ivana Vuletić. Više o samom panelu i tome šta su istakli govornici pogledajte na linku OVDE.

eMobilnost, litijum i industrija

Da li je litijum razvojna šansa, put u ekološki haos ili je moguće pomirirenje uz izuzetno visoka tehnološka ulaganja u eksploataciju koja bi ekonomiji zemlje donela benefit. Danas se na Look up konferenciji na Kopaoniku u okvoru panel eMobility – put od budućnosti do stvarnosti, razgovaralo i o eksploataciji litijuma u Srbiji.

Ocena je da je potreban potrebna ozbiljna studija i ozbiljan pristup i da bi tek nova opsežna analiza i dala odgovor na pitanje šta je najbolje za Srbiju i njene građane. Više o samom panelu i šta su govornici istakli pogledajte na linku OVDE.

.

Foto: Mitar Mitrović / Ringier

.

Učesnici ovog panela bili su: profesor Aleksandar Jovović, Mašinski fakultet, Darko Savić, pomoćnik direktora za naplatu putarine, Zoran Đorđević, Pošta Srbije, , stručnjak za e- mobility, profesorka Мarija Alimpić, žiteljka Loznice, a moderator ovog razgovora bila je Mira Filipović, konsultant u privredi. Više o samom panelu i šta su govornici istakli pogledajte na linku OVDE.

Marko Čadež, Jelena Drakulić

Foto: Snežana Krstić / Ringier

Marko Čadež, Jelena Drakulić

Miščević na prvom panelu: Teme koje su pokrenule približavanje EU

MInistarka za evropske integracije Tanja Miščević učestvovala je na prvom panelu pod nazivom “”Stepen cirkularnosti kao uslov za harmonizaciju sa privredom EU”. Učesnici panela bili su i Mathias Predojević, potpredsednik za poslovni razvoj u kompaniji Eleksir; Dr Nana Bonsu, Bimingham business school, Goran Vujić profesor na Tehničkom fakultetu u Novom Sadu; Petar Uskošković, dekan, Tehnološko Metalurškog fakulteta i Dimitrije Knjeginjić, direktor Lafarža u Srbiji. Više o samom panelu i sve izjave učesnika je na linku OVDE.

.

Foto: Mitar Mitrović / Ringier

.

Ministarka za evropske integracije, Tanja Miščević, poručila je da treba napraviti jasnu razliku. tj. da li naše usklađivanje sa standardima EU u ovim oblastima,koje su ključne politike razvoja i društva i država, samo nešto što je naša obaveza ili realna potreba.

– Kao i cirkularna ekonomija i to je jedan krug. Biće da nismo svesni svih elemenata napretka i tu je cirkularna ekonomija odlčan primer… Otpad je jedan od tema, reciklaža kao i digitalizacija, se su to teme koje smo pokrenuli približavajući se EU, ali su one sve bile tu oko nas, samo nisu bile u fokusu. Više o samom panelu i sve izjave učesnika je na linku OVDE.

Vujović: Sve veći budžet za zaštitu životne sredine

MInistarka za zaštitu životne sredine Irena Vujović otvorila je zvanično konferenciju u ime Vlade Republike Srbije i poručila da je Srbija svesna značaja zaštite životne sredine.

U uvodnom obraćanju ministarka zaštite životne sredine, Irena Vujović, istakla je da je ekonomski investicioni plan za Zapadni Balkan suštniski povezan sa Zelenom agendom za Zeleni Balkan, te da podržava tranziciju, stimuliše ekonomski rast i podržava reforme da bi se Srbija približila tržištu EU.

Ona je istakla da je usvojen program razvoja cirkularne ekonomije, a biće usvojen i niz zakona koji se tiču zaštite životne sredine.

Ministarka Irena Vujović

Foto: Mitar Mitrović / Ringier

Ministarka Irena Vujović

– Sve to potvrđuje našu stratešku implementaciju sa glavnim tekovinama EU… To su jedni od prioriteta Vlade. Budžet našeg ministarstva se konstantno povećava. U 2020. godini on je iznosio 2,7 milijardi dinara, a za 2023. godinu iznosi 18 milijardi dinara, istakla je ministarka.

Ona je napomenula i da je Srbiji potrebno oko 12,7 milijardi evra samo za usklađivanje sa propisima EU i to samo u okviru poglavlja 27. Najveći deo tog iznosa su, kako kaže, isključivo investiciona ulaganja, od čega 12,4 miliona evra ulaganja u sektoru voda. Kako je istakla trebaće nam i 8,4 milijarde evra za ulaganje u upravljanje otpadom.

– U oblasti upravljanja otpadom smo već napravili napredak, jer je odlaganje optada na sanitrnim deponijama poraslo sa 24 odsto 2020. na 34 procenta 2021. godine, navela je Vujovićeva.

Prioritet države i Ministarstva zaštite životne sredine je da ukloni sav istorijski otpad (opasan i neopasan) na teritoriji Srbije do nultog stanja, čime će se zatvoriti poglavlje nebrige o ovom otpadu, koji je nastao mahom dvehiljaditih godina u industrijskim postrojenjima preduzeća u stečaju ili u postupku privatizacije.

Čadež: Tema koja pokreće svet

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež obratio se prisutnima, sa jasnom porukom o značaju zaštite životne sredine kao i prilagođavanju okolnostima koje novi trendovi donose.

Marko Čadež

Foto: Snežana Krstić / Ringier

Marko Čadež

– Hvala vam na mogućnosti da napravimo skup na temu koja danas pokreće svet i to na mnogo načina. Obično govorimo o ovoj temi koaj je trend i da napravimo nove investicije. Retko govovrimo o suštini pa i problemima. Prvi pogled ne izgleda tako, ali jeste više nego komplikovano – rekao je predsednik PKS Marko Čadež na početku konferencije.

Tema i pokretanje ovakvih pitanja su jako važni za sve nas i razgovori o tome šta je pravedna zelena tranzicija su sve intenzivniji i tako treba da bude, dodao je Čadež.

– Jedan od velikih strateških pitanja jeste kako će se ovaj region razvijati u daljoj budućnosti i da zajedno sa partnerima shvatimo da je to naš zajednički problem, rekao je predsednik PKS.

.

Foto: Mitar Mitrović / Ringier

.

On je rekao da je PKS pripremila i objavila Deklaraciju o zelenoj transformaciji srpske privrede, čiji je cilj da podstakne i podrži kompanije u procesu prelaska na cirkularni model poslovanja, uz očuvanje konkurentnosti i efikasnosti.

– To je zapravo mapa puta kroz zelenu tranziciju i putokaz državi za donošenje podsticajnih mera. Na globalnom nivou samo mala i srednja moraće da potroše 33 miliona dolara u svoju adaptaciju na zelenu tranziciju do 2050, rekao je Čadež.

Predsednik Privredne komore Srbije je dodao da se 95 odsto prerade retkih metala koji idu u bateriju do nedavno odvijalo u Aziji i istakao da trenutno gledamo investicionu revoluciju koja je usmerena ka centralnoj i istočnoj Evropi. On je rekao da se Mađarska do sada najbolje snašla i da će biti odmah iza Nemačke, a ispred Poljske, kada je u pitanju proizvodnja baterija, zbog gigafabrika koje dolaze iz Azije.

Zoran Drakulić, privrednik

Foto: Mitar Mitrović / Ringier

Zoran Drakulić, privrednik

Gužva na Kopu

Gužva na Kopu. Da ste ovog trenutka stigli na na Kopaonik, pomislili biste, sezona je ove godine počela ranije. Ipak ne, skijaša jos nema. Tu su profesori, politicari, biznismeni sa laptopovima, fasciklama projekata.

Okupljanje je počelo još sinoć. Foaje hotela Gorski bio je prepun. Čekiranje su pojedini ucesnici iskoristili za neformalne razgovore. Stolovi u foajeu Gorskog do kasno sinoć bili su zauzeti.

Izbor za Kopaonik kao destinaciju za održavanje konferencije je više nego logičan. Istovremeno imamo tacku sa najčistijim vazduhom, ali i činjenicu da je KOpaonik do nedavno bio pod pretnjom ozbiljnih ekoloskih izazova. I izbor hotela Gorski cija je politika eko frendli takođe je i više nego logična. Domaćini su znali da prepoznaju i da cene ono što je njjhov najveći adut kod gostiju, a to je priroda bogatstvo iste i zaštitia životne sredine.

Na Look up konferenciju odazvali su se svi pozvani. Preko 300 učesnika od kojih će na panelima govoriti njih 55. I dok se izvode poslednje tonske probe I dalje pristižu profesori I biznismeni, gosti konferencije.

Neposredno pre početka pristigla je i ministarka Irena Vujović, koja je skup otvorila u ime Vlade Republike Srbije, a malo posle nje došla je i ministarka za evropske integracije Tanja Miščević koja učestvuje na panelu na temu cirkularne ekonomije.

Irena Vujović i Jelena Drakulić

Foto: Snežana Krstić / Ringier

Irena Vujović i Jelena Drakulić

Na konferenciju je pristigao i direktor Koridora Srbije Aleksandar Antić, v.d. direktora Pošta Srbije Zoran Đorđević, privrednik Zoran Drakulić, kao i mnogi drugi predstavnici iz privatnog i javnog sektora.

Aleksandar Antić i Zoran Đorđević

Foto: Mitar Mitrović / Ringier

Aleksandar Antić i Zoran Đorđević

Svi koji ucestvuju na konferenciji znaju da je ovo poslednji trenutak da Srbija uhvati korak sa ne samo modernim, vec korisnim rešenjima.

Kako do struje, a da joj ne skače cena, šta je to što možemo da koristimo a oko nas je, šta dišemo, da li otpad mora biti i ostati samo smeće koje zagadjuje već kako ga iskoristiti I još i zaraditi. Koliko zaostajemo i šta hitno možemo i moramo da menjamo da bi nam svima bilo bolje i zdravije u zemlji u kojoj živimo.

Sve ove teme otvoriće, pročačkati sa svih strana i dati rešenja, eminentni učesnici koji su se danas okupili na “Look up” konferenciji. Na skupu koji je okupio stručnjake iz država regiona i EU biće usvojeni I zaključci koje bi i država trebalo da razmotri i stavi u svoju agendu.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com