субота, 06.01.2024, 20:00 -> 20:00
Извор: РТС
Аутор: Предраг Стојковић
Божићна печеница саставни је део божићне трпезе након поста. Купци ове године, због виших цена, наручују мање количине, тврде у печењарама.
Док на Бадњи дан многи поране у шуму по бадњак, за Марка Бонџулића сваке године пред тај дан почне и пре поноћи.
“Спавања од 3. јануара до 9. нема, ради се пуном паром, спава се на столици помало и ето”, каже Марко Боџулић из једне ужичке печењаре.
Због цене од 2.400 динара за килограм прасетине, многи наручују мању количину. Драган Обреновић прасе је купио пре поскупљења, традиционално сам пече у фуруни, што постаје реткост у селима.
“Већином то наручују преко маркета, наручују у печењарама, те узму, што се каже обичаја ради да се нађе печење на трпези. Тако да велики је проблем тржиште је поремећено”, наводи Драган Обреновић из Лорета.
По печеницу у ариљски крај купци долазе и из суседних општина Пожеге и Ивањице.
“Не знам ни како су пре причали биће 700, 800 динара, а 600 сада испало. Овде долазим и стално узимам и за Божић и за славу, стално”, истиче Томислав Радивојевић из Висибабе.
“Ово овако све комплет са печењем 17.000”, додаје Небојша Василијевић из Добрача.
Ипак, у печерањама кажу да је потражња много мања.
“Ове године је много мања потражња, узимају се мања прасад, мање килаже, лакша и број комада је доста мањи”, истиче Петар Павловић власник печењаре у Ариљу.
Многи се определе само за услужно печење, јер не желе да ризикују да божића печеница загори. О томе сведоче и бројне анегдоте, које се препричавају. Месо је још укусније када се на Бадњи дан охлади на мразу, а потом употпуни божићну трпезу.