Zelenski jasan: Mora; Rusija: Žalimo…

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je američkoj ambasadorki pri UN Lindi Tomas-Grinfild da ugovor o izvozu crnomorskog žita mora biti produžen.

Izvor: Tanjug, Sputnjik

Ilustracija: Shutterstock/Mokshin Aleksandr

Ilustracija: Shutterstock/Mokshin Aleksandr

On je rekao da je Ukrajina spremna da i dalje bude garant svetske bezbednosti snabdevanja hranom, prenosi Rojters.

Dogovor je postao sporan kada je Kremlj početkom novembra saopštio da se neće obavezati na nastavak dogovora o transportu robe iz Ukrajine ka ostatku sveta nakon njegovog isteka 19. novembra.

Rusija je krajem oktobra suspendovala svoje učešće optužujući Ukrajinu za napad bespilotonom letelicom na njenu crnomorsku flotu.

“Žalimo…”

Sjedinjene Američke Države i Evropska unija i dalje sprečavaju realizaciju ruskog dela sporazuma o žitu, a Moskva će to imati u vidu kada bude odlučivala da li će njegovo važenje biti produženo, izjavila je portparolka Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova, prenosi Sputnjik.

“Žalimo što i dalje nema dovoljno napretka u ruskom delu ‘crnomorskog sporazuma’ koji je, da podsetim, bio paketni: upravo ga je tako predložio, video i, nadam se, vidi generalni sekretar Ujedinjenih nacija (Antonio Gutereš). SAD i Evropska unija i dalje sprečavaju izlazak našeg đubriva i poljoprivrednih proizvoda na svetsko tržište. Imaćemo to u vidu prilikom razmatranja svrsishodnosti produžavanja roka za ‘sporazum o žitu’“, rekla je Zaharova novinarima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com