“2008. se neće ponoviti”

Član Upravnog veća ECB Pjer Vunš ne očekuje ponavljanje finansijske krize iz 2008. godine.

Izvor: Investitor.me

EPA-EFE/FRIEDEMANN VOGEL

EPA-EFE/FRIEDEMANN VOGEL

Član Upravnog veća ECB Pjer Vunš ne očekuje ponavljanje finansijske krize iz 2008. uprkos turbulencijama uzrokovanim kolapsom banke Silicijumske doline (SVB), tvrdeći da su evropske banke bile podložne strožim pravilima od regionalnih američkih banaka.

Deonice banaka na globalnom nivou su pod pritiskom otkako je SVB propala a švajcarski Kredi Svis bio primoran da iskoristi 54 milijarde dolara finansiranja od centralne banke, a što je sve pokrenulo pitanje o drugim slabostima u finansijskom sistemu, prenosi Investitor.

“Nemamo nikakve informacije koje ukazuju na to da su evropske banke ranjive”, rekao je Vunš, koji je ujedno i guverner belgijske centralne banke BNB za belgijski list L’Echo.

“Ako pogledate belgijske banke, one su u boljoj poziciji od proseka evropskih banaka. Zato je vrlo teško zamisliti ponavljanje finansijske krize”, izričit je on.

Vunš je rekao da je ključno napraviti razliku između Evrope i SAD-a, gde je blaža primena pravila kapitalizacije omogućila nekim regionalnim bankama da izlažu veće kamatne rizike nego što bi to bilo dozvoljeno u Evropi.

“Važno je napraviti razliku između Evrope, gde banke podležu određenim pravilima, i SAD-a – gde je Kredi Svis, po mom mišljenju, poseban slučaj”, napomenuo je on.

“Ne vidimo ni rizik od širenja nestabilnosti, niti rizik od nestabilnosti ako posmatramo brojke iz racionalne perspektive”, rekao je guverner centralne banke.

Upitan o budućnosti Kredi Svisa, Vunš je rekao da vidi samo “veoma malu” verovatnoću da bi banka mogla bankrotirati.

“Kao prvo, situacija sama po sebi nije toliko loša, a drugo, švajcarske vlasti bi na vreme intervenisale ako je potrebno jer je to banka od sistemskog značaja”, rekao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com