Amazon otpušta 10.000 ljudi od ove nedelje

Globalni onlajn maloprodavac Amazon planira da otpusti oko 10.000 zaposlenih na korporativnim i tehnološkim pozicijama od ove nedelje, piše “Njujork tajms”.

Izvor: Tanjug

Ilustracija: Depositphotos/wolterke

Ilustracija: Depositphotos/wolterke

Njujorški poslovni dnevnik “Vol Strit žurnal” (WSJ) takođe je objavio, pozivajući se na poverljive izvore, da ova kompanija namerava da otpusti više hiljada zaposlenih, prenosi CNBC.

Ovo bi bilo najveće smanjenje radne snage u istoriji kompanije i prvenstveno bi uticalo na Amazonov sistem organizacije, na maloprodajni i sektor ljudskih resursa, navodi se u izveštaju.

Ovoliki obim otpuštanja predstavljao bi manje od 1,0 posto Amazonove globalne radne snage i 3,0 procenta zaposlenih u korporativnoj diviziji.

Amazon je prijavio 798.000 zaposlenih na kraju 2019. godine, da bi 31. decembra 2021. izvestio da ima 1,6 miliona zaposlenih sa punim i skraćenim radnim vremenom, što je bilo povećanje od 102 odsto.

Njujork tajms navodi da ukupan broj otpuštanja „ostaje fluidan” i da bi mogao da se promeni.

Akcije Amazona su pale noćas na Njujorškoj berzi za oko 2,0 posto.

Predstavnik kompanije nije odmah odgovorio na zahtev CNBC-a za komentarom.

Ova vest stiže nakon najavljenih ogromnih smanjenja broja zaposlenih u drugim američkim tehnološkim firmama. Meta je prošle nedelje objavila da otpušta više od 13 posto osoblja, ili više od 11.000 zaposlenih, a Tviter je otpustio otprilike polovinu zaposlenih samo nekoliko dana nakon što je Ilon Mask kupio kompaniju za 44 milijarde dolara.

Sezona prazničnih kupovina je od ključne važnosti za Amazon, koji je u tom periodu obično povećavao broj zaposlenih da bi zadovoljio potražnju.

Međutim, korporativna politika Endija DŽesija, koji je preuzeo dužnost generalnog direktora Amazona u julu 2021, usmerena je na smanjenje troškova da bi se sačuvala gotovinska sredstva pošto se kompanija suočava sa usporavanjem prodaje i sumornim izgledima globalne ekonomije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com