Američko tržište rada iznad očekivanja: Plate porasle najviše za godinu dana

Američko tržište rada ostalo je snažno u aprilu, uprkos previranjima u bankarskom sektoru i usporavanju ekonomske aktivnosti, pokazuju podaci američkog ministarstva rada. Američka privreda u aprilu je otvorila dodatnih 253.000 radnih mesta, što je iznad očekivanja od 180.000.

Ilustracija: Gradilište

Foto: Robert Getel / RAS Srbija

Ilustracija: Gradilište

Stopa nezaposlenosti pala je na 3,4 posto u poređenju s konsenzusom od 3,6 posto i na najnižem je nivou od 1969. godine. Stopa participacije radne snage (zaposleni i oni koji aktivno traže posao) ostala je na visokom nivouod 62,6 posto.

Blic preporučuje

Ilustracija: Radnici

Foto: Robert Getel / RAS Srbija

Ilustracija: Radnici

Rast plata za 0,5 odsto na mesečnom nivou

Ključno merilo inflacije, prosečna plata po satu, porasla je 0,5 posto na mesečnom nivou, što je najviša mesečna stopa u godini i iznad konsenzusa od 0,3 posto. Na godišnjem nivou plate su porasle za 4,4 posto, što je iznad očekivanja od 4,2 posto.

Veliko povećanje broja zaposlenih u aprilu delimično je neutralizirano velikom revizijom otvorenih radnih mesta u prethodnim mesecima. Podaci za mart revidirani su za 71 hiljadu na 165 hiljada, dok su podaci za februar niži za 78 hiljada i iznose 248 hiljada.

Ovi revidirani podaci pokazuju da u proseku slabi intenzitet zapošljavanja, ali rast plata trebao bi zabrinuti Fed koji cilja na godišnju stopu rasta plata od tri posto kako bi suzbio inflaciju prema višegodišnjem cilju od dva posto.

(Momentum/See Biz)

Želite da vam “Blic Biznis” donosi najnovije i ekskluzivne informacije o ekonomiji i dešavanjima u svetu biznisa, da čitate o uspesima i padovima srpskih privrednika, ali i poslovima koji u Srbiji i svetu donose novu eru u biznisu. Postanite i vi deo kluba koji čini desetine hiljada menadžera. Prijavite se na newsletter i na mejlu očekujte najaktuelnije i najekskluzivnije informacije.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com