Apple će napokon dozvoliti instaliranje aplikacija van svog Apple Store

Apple bi uskoro trebalo da otvori svoj operativni sistem za aplikacije i van svoje zvanične prodavnice. Kako prenosi Blumberg, pozivajući se na insajderske informacije, Apple će omogućiti korisnicima iOS i iPadOS da instaliranje aplikacija izvan App Store prodavnice.

Piše: Blic

Slušaj vesti

0:00/ 0:00

App Store

Foto: Profimedia

App Store

Ova promena bi mogla da obujvati prodavnice aplikacija trećih strana, instaliranje aplikacija iz nepoznatih izvora ili oba načina. Navodno, ovo će biti dostupno samo korisnicima u Evropi kako bi ispunio minimum koji novi Evropski zakon zahteva od njih.

Apple je dugo bio na meti kritika jer su samo oni bili jedini izvor softvera za iPhone i iPad uređaje, koji uzima 30% od svih transakcija na platformi. Međutim, Apple je iznova i iznova branio svoju politiku, navodeći bezbednost korisnika kao razlog i ističući relativni nedostatak malvera na iOS uređajima u poređenju sa drugim, otvorenijim operativnim sistemima.

Evropa je međutim nametnula zakon koji će iziskivati promene i za Google i za Apple a koji u velikom broju slučajeva obavezuju svoje korisnike na sopstvene distributivne kanale ili načine plaćanja.

Ipak, nova evropska pravila još uvek nisu obavezujuća. EU ih neće primeniti do sredine 2023, a posledice za oglušavanje o iste će biti primenjive tek od 2024. godine. Dakle, Apple neće promeniti svoju politiku još neko vreme.

(Smartlife)

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com