Formirana kancelarija za pomoć srpskim privrednicima koji rade u Nemačkoj

Privredna komora Srbije (PKS) pokrenuće u prvom kvartalu 2023. Help desk (Responsible Business Hub) – kancelariju za pomoć srpskim privrednicima sa ciljem da se naše kompanije, koje su deo nemačkih lanaca dobavljača što bolje informišu i prilagode novom Zakonu o lancima isporuke u Nemačkoj koji počinje da se primenjuje 1. januara.

Slušaj vesti

0:00/ 0:00

.

Foto: shutterstock

.

Novi zakon propisuje niz mera na temu zaštite životne sredine i ljudskih prava, kojih kompanije u Nemačkoj, ali i strani dobavljači, moraju da se pridržavaju kako bi nastavili poslovanje na tom tržištu, objasnio je Vesović.

Blic preporučuje

Zadatak Help deska, po njegovim rečima, biće da srpskim dobavljačima, delovima lanaca dobavljača, pa i nemačkim kompanijama koje posluju u Srbiji, omogući pravilno tumačenje i informisanje šta ovaj zakon donosi, koje su obaveze privrede i kako ga što efikasnije i brže implementirati. Ocenjuje da će novi zakonodavni okviri, kako u domaćoj privredi, tako i u zemljama EU doneti rešenja kojima će se unaprediti društvena odgovornost.

– Ovaj biznis hab (Help desk), koji je rezultat saradnje sa nemačkom privredom, treba da pripremi domaće kompanije i omogući im da nesmetano nastave da rade sa nemačkim kompanijama i izvoze na nemačko tržište, ali i unapredi odnos srpskih preduzeća prema zaštiti životne sredine i ljudskim pravima – naveo je Vesović.

Foto: shutterstock

Projekat zajedno realizuju Privredna komora Srbije i Nemačko-srpska privredna komora (AHK Srbija) uz podršku Nemačke razvojne saradnje u Srbiji koju sprovodi GIZ.

Šef sektora za dualno obrazovanje i održivi razvoj AHK Srbija Kristijane Fojt navela je da je novi zakon u Nemačkoj rezultat Akcionog plana koji je donet 2016. godine, kojim se uspostavlja mehanizam dobrovoljnog sprovođenja mera i principa održivog poslovanja. “Sa razvojem Zelene agende i Strategijom razvoja EU nametnula se i potreba da se donese zakon koji će to dobrovoljno delo sprovesti u obavezu”, objašnjava Fojt.

Propis predviđa visoke novčane kazne ukoliko kompanije ne ulažu napore da se smanji zagađenje životne sredine ili su manjkave u domenu poštovanja prava radnika, dok će poslovanje stranim kompanijama koje se ne pridržavaju standarda nemačkog tržišta biti onemogućeno.

Fojt je zahvalila PKS što se trudi da ovdašnjim privrednicima približi kontekst novog zakona i predstavi nove standarde njene zemlje koji se odnose na održivi razvoj, ljudska prava i zaštitu životne sredine.

Koordinatorka projekta Inicijativa za globalnu solidarnost GIZ-a Johane Volmajer istakla je da su usluge koje će nuditi Help desk u Srbiji, osmišljene po uzoru istog servisa u Nemačkoj i obuhvatiće savetodavne usluge kompanijama.

Foto: shutterstock

– Biće organizovane i obuke koje će se formirati na osnovu same tražnje i odgovaraće na pitanja kako uspostaviti proces kontrole ili upravljanje rizicima kada su u pitanju ljudska prava ili zaštita životne sredine – navela je Volmajer.

Dodala je da će se raditi i na komunikaciji sa javnošću kako bi se što više ljudi upoznalo sa novim načinima poslovanja i novim zahtevima.

(Izvor: PKS)

Želite da vam “Blic Biznis” donosi najnovije i ekskluzivne informacije o ekonomiji i dešavanjima u svetu biznisa, da čitate o uspesima i padovima srpskih privrednika, ali i poslovima koji u Srbiji i svetu donose novu eru u biznisu. Postanite i vi deo kluba koji čini desetine hiljada menadžera. Prijavite se na newsletter i na mejlu očekujte najaktuelnije i najekskluzivnije informacije.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com