BELEX indeksi ojačali na početku trgovačke nedelje

BEOGRAD –

Trgovačka nedelja na Beogradskoj berzi počela je obećavajuće, pri čemu su ojačali i promet i oba berzanska indeksa.Ukupan promet na trgovanju iznosio je nešto manje od 17,3 miliona dinara (147,1 hiljada evra). Indeks najlikvidnijih akcija BELEX 15 je porastao za 1,0 posto na 787,52 poena, a BELEXlajn je napredovao za skoro pola procenta na 1.734,08 poena.

Akcije Naftne industrije Srbije su nastavile snažan rast započet na kraju prošle nedelje, pri čemu su danas skočile sa 2,2 odsto na 650 dinara, a istrgovane su u iznosu od 12 miliona dinara.

ekonomija, profit, berza, konkurencija, analiza, rast, trgovina, trgovanje, kapital, budzet, mere, analiza, kredit, porez, troskovi, novac, dug, dugovanje, finansije, oporezivanje, euro, dolar, dinar, pixabay

Vrednost akcija kompanije “Dunav osiguranje” se oporavila od višednevnog pada za približno 1,3 posto na 1.042 dinara, uz promet od gotovo 1,9 miliona dinara, dok se preferencijalna akcija duvanske industrije “Filip Moris” zadržala na nivou od 7.010 dinara uz realizaciju od 1,6 miliona dinara.

Gornjomilanovački Metalac je isprometovan za 100 hiljada dinara po nepromenjenoj ceni od 1.450 dinara, a identičan učinak imale su i akcije Aerodroma “Nikola Tesla” koje su zabeležile rast vrednosti od 1,4 procenta na 1.420 dinara.

Na MTP tržištu se danas trgovalo samo akcijama niškog preduzeća Žitopek, i to u iznosu od 1,3 miliona dinara po ceni od 801 dinar, za 0,1 posto većoj nego na prethodnoj sesiji.

Učešće stranih investitora u današnjem prometu na tržištu akcija bilo je zanemarljivo.

Dve serije državnih obveznica, jedna dinarska i druga denominovana u evrima, ostvarile su ukupan promet neznatno iznad 0,1 miliona dinara (1,0 hiljada evra).

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com