Bivši direktor “Diznija” dobija neverovatnu otpremninu

Smenjeni izvršni direktor Disneyja Bob Čapek će dobiti pozamašnu otpremninu nakon odlaska iz kompanije.

Izvor: CNN/Investitor

Foto: shutterstock, Allmy

Foto: shutterstock, Allmy

Kompanija Walt Disney saopštila je da bivši izvršni direktor, koji je preuzeo dužnost u februaru 2020. nakon što je dugogodišnji izvršni direktor Bob Ajger otišao u penziju, ima pravo da ponese otpremninu u vrednosti od oko 20 miliona dolara, prema regulatornom podnesku od utorka.

Čapek je tokom godine zaradio 24 miliona dolara, ukuljučujući redovnu platu od 2,5 miliona dolara plus milioni deonica i nagrada. To je ipak manje u odnosu na 32,5 miliona dolara, koliko je zaradio 2021. godine.

Čapek je iznenada napustio kompaniju u novembru nakon užurbanog dvogodišnjeg rada obeleženog gašenjem zbog kovid-19, PR debaklom u vezi sa floridskim nacrtom zakona “Ne govori gej” i značajnim usporavanjem potražnje za streaming uslugama, podseća CNN i dodaje da ga je zamenio njegov prethodnik Ajger.

U regulatornom podnesku kompanije se navodi da je odbor utvrdio da Čapek “više nije prava osoba za funkciju generalnog direktora”, iako je glasao za produženje njegovog mandata na tri godine u junu 2022.

“Značajni razvoji i promene u širem makroekonomskom okruženju tokom ovog perioda informisale su kako je odbor gledao na odgovarajućeg lidera u svetlu industrije i tržišne dinamike koja se brzo razvija”, navodi se u prijavi.

Diznijeve deonice, kojima se u januaru 2022. trgovalo za oko 170 dolara, pale su na oko 100 dolara po deonici, prenosi Blic.

Ajger se vratio u Disney u burno vreme. Njegov posao sa strimingom izgubio je 1,5 milijardi dolara u četvrtom tromesečju, a Diznijeve medijske mreže se bore sa problemima i sve oštrijom konkurencijom.

Prošle nedelje, Disney je imenovao izvršnog predsednika Nikea, Marka Parkera za novog predsednika odbora, zamenivši dugogodišnju direktorku Suzan Arnold, kojoj ističe mandat.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com