Indija pretiče Kinu: Može li da stvori dovoljno radnih mesta?

Indija će ove godine prestići Kinu i postati najmnogoljudnija zemlja na svetu, piše CNN.

Izvor: Investitor

Foto: Shutterstock/CRS PHOTO

Foto: Shutterstock/CRS PHOTO

Američki medij dodaje da je verovatnoća da će azijska zemlja napraviti tu veliku prekretnicu u roku od nekoliko meseci porasla u utorak, kada je Kina objavila da se njeno stanovništvo smanjilo 2022., po prvi put u više od 60 godina.

Ova promena će imati značajne ekonomske implikacije za oba azijska giganta, od kojih svaki ima više od 1,4 milijarde stanovnika.

Uz podatke o stanovništvu, Kina je objavila i jedne od najgorih pokazatelja ekonomskog rasta u gotovo pola veka, naglašavajući velike izazove sa kojima se zemlja suočava dok se njena radna snaga smanjuje, a redovi penzionera rastu.

Za Indiju, ono što ekonomisti i analitičari nazivaju “demografskom dividendom”, moglo bi da nastavi da podržava brzi rast, kako se broj zdravih radnika povećava.

Međutim, postoji bojazan da bi zemlja tu šansu mogla da propusti. To je zato što Indija jednostavno ne stvara prilike za zapošljavanje za milione mladih koji traže posao a koji već svake godine ulaze na tržište rada.

Prema podacima Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) iz 2021. godine radno sposobno stanovništvo ove južnoazijske zemlje iznosi preko 900 miliona. Očekuje se da će ovaj broj dostići više od milijardu u narednoj deceniji, prema podacima indijske vlade.

Ali ovi brojevi bi mogli da postanu obaveza ako kreatori politike ne otvore dovoljno radnih mesta, upozoravaju stručnjaci. Podaci već pokazuju da sve veći broj Indijaca čak i ne traži posao, s obzirom na nedostatak mogućnosti i niske zarade.

Stopa učešća u radnoj snazi ​​u Indiji, procena aktivne radne snage i ljudi koji traže posao, iznosila je 46 odsto, što je među najnižim u Aziji, prema podacima Svetske banke za 2021. Poređenja radi, stope za Kinu i Sjedinjene Države bile su 68 i 61 procenat u istoj godini.

Za žene, brojke su još alarmantnije. Stopa učešća žena na radnom mestu u Indiji bila je samo 19 odsto u 2021. godini, što je pad sa oko 26 odsto u 2005, pokazuju podaci Svetske banke.

“Indija sjedi na tempiranoj bombi”, rekao je za CNN Čandrasekar Sripada, profesor organizacionog ponašanja na Indijskoj poslovnoj školi. “Doći će do socijalnih nemira ako ne bude mogla da stvori dovoljno radnih mjesta u relativno kratkom vremenskom periodu”, dodaje on.

Stopa nezaposlenosti u Indiji u decembru iznosila je 8,3 odsto, prema Centru za praćenje indijske ekonomije (CMIE), nezavisnom trustu mozgova sa sedištem u Mumbaju, koji objavljuje podatke o poslovima redovnije od indijske vlade. Nasuprot tome, američka stopa je bila oko 3,5 odsto na kraju prošle godine.

“Indija ima najveću svetsku populaciju mladih… Danas u svetu nema nedostatka kapitala“, napisao je Maheš Vas, izvršni direktor CMIE, u prošlogodišnjem postu na blogu. “U idealnom slučaju, Indija bi trebalo da iskoristi ovu retku priliku lake dostupnosti radne snage i kapitala kako bi podstakla brzi rast. Međutim, čini se da nedostaje ovaj uslov”, kaže on.

Nisu svi inženjeri

Nedostatak visokokvalitetnog kadra jedan je od najvećih razloga za krizu nezaposlenosti u Indiji. Došlo je do “masovnog neuspeha na nivou obrazovanja” od strane kreatora politike, rekao je Sripada, dodajući da indijske institucije naglašavaju “napamet” umesto “kreativnog razmišljanja”.

Kao rezultat ove toksične kombinacije lošeg obrazovanja i nedostatka poslova, hiljade diplomiranih studenata, uključujući i one sa doktoratom, na kraju se prijavljuju za nisko plaćene državne poslove, poput onih “peona” ili kancelarijskih radnih mesta sa platama od 300 dolara mesečno.

Dobra vest je da su kreatori politike prepoznali ovaj problem i počeli da stavljaju “razuman naglasak na stvaranje veština sada”, rekao je Sripada. Ali proći će godine pre nego što se vidi učinak novih politika, dodao je.

Treća po veličini azijska ekonomija takođe treba da stvori više radnih mesta koja nisu poljoprivredna da bi ostvarila svoj puni ekonomski potencijal. Prema najnovijim vladinim podacima, više od 45 odsto indijske radne snage zaposleno je u sektoru poljoprivrede, prenosi Investitor.

Zemlja treba da stvori najmanje 90 miliona novih nepoljoprivrednih radnih mesta do 2030. kako bi apsorbovala nove radnike, prema izvještaju McKinsey Global Institutea za 2020. Mnoga od ovih radnih mesta mogu se otvoriti u proizvodnom i građevinskom sektoru, kažu stručnjaci.

Kako tenzije između Kine i Zapada rastu, Indija je postigla određeni napredak u jačanju proizvodnje privlačeći međunarodne divove kao što je Apple, da proizvode više u zemlji. Međutim, prema Svetskoj banci, fabrike i dalje čine samo 14 odsto indijskog BDP-a.

Sa predviđanjem rasta BDP-a od 6,8 odsto za ovu fiskalnu godinu koja se završava u martu, očekuje se da će južnoazijska nacija biti najveća svetska ekonomija koja najbrže raste. Ali, prema mišljenju bivšeg centralnog bankara, čak i ovaj rast je “nedovoljan”.

“Veliki deo ovog rasta je rast nezaposlenosti. Poslovi su u suštini zadatak broj jedan za privredu. Ne trebaju nam svi da budu softverski programeri ili konsultanti, ali su nam potrebni pristojni poslovi”, rekao je ranije Raguram Rajan, bivši guverner Rezervne banke Indije za medijsku kompaniju NDTV .

Prema Mckinseyjevom izveštaju, za “dobitan i produktivan rast zaposlenosti ekonomije ove veličine, indijski BDP će morati da raste osam do 8,5 procenata godišnje u narednoj deceniji”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com