BP ULAŽE MILIONE U SOLARNU TEHNOLOGIJU Firmi iz Australije dali 13,5 miliona dolara za razvoj “plug&play” solarnih farmi

Britiš Petroleum (BP) britanska multinacionalna kompanija za naftu i gas sa sedištem u Londonu, ulaže 20 milona australijskih dolara (13,53 miliona dolara) u australijsku kompaniju za obnovljive izvore energije 5B, specijalizovanu za solarnu tehnologiju.

Slušaj vesti

0:00/ 0:00

Solarni paneli

Foto: shutterstock

Solarni paneli

Kompanija je saopštila da je ulaganje u 5B – napravljeno preko njene podružnice BP Ventures – završilo rundu finansiranja serije B od 55 miliona australijskih dolara koju su zajednički vodili Artesian i AES Corporation.

Blic preporučuje

“Solarna tehnologija 5B koja se brzo postavlja omogućuje brzu, jednostavnu i jeftinu solarnu instalaciju”, stoji u saopštenju kompanije BP.

Australijska kompanija 5B kaže da je njen sastav 5B Maverick “potpuno montažna, plug-&-play solarna farma u kutiji”. Dodaje se da se “svaki 5B Maverick niz sastoji od do 90 solarnih modula, montiranih na 9 kupolastih nosača između 10 kompozitnih čelično-betonskih greda.”

Foto: shutterstock

BP je rekao da je 5B postavio preko 60 megavata solarne tehnologije u svetu, s projektima u Evropi, Aziji, Južnoj Americi i Sjedinjenim Državama.

“Ulaganje će omogućiti 5B daljnje globalno širenje i ulaganje u istraživanje i razvoj”, dodaje se.

Izvršni direktor Bernard Looney nedavno je rekao da je strategija BP-a usmerena na istovremeno ulaganje u ugljikovodonike i planiranu energetsku tranziciju.

“Ono što svet sada treba, više nego ikad, je razgovor i niz akcija koje su uključene u praktičnost i realnost današnjice i sutrašnjice”, rekao je Looney tokom panel rasprave koju je početkom novembra moderirala Hadley Gamble iz CNBC-a.

“Naša strategija kao BP-a — koju provodimo u Ujedinjenom Kraljevstvu, radimo na njoj na Bliskom istoku i radimo to u Sjedinjenim Državama i drugim delovima sveta — je ulaganje u ugljikovodike danas, jer današnja energija sastav je ugljikovodični sastav,” dodao je.

Foto: shutterstock

Govoreći na Adipec konferenciji u Abu Dhabiju, Looney je rekao da njegova kompanija “očito pokušava proizvesti te ugljikovodike s najmanjim mogućim emisijama”, dok je u isto vreme ulagala u “ubrzanje energetske tranzicije”.

“To radimo u Britaniji, to radimo u Sjedinjenim Državama, mi to radimo ovde”, rekao je, proveravajući nazive hvatanja ugljenika, punjenja električnih vozila, vodika i pučinskog vetra.

BP kaže da cilja na nultu neto emisiju do 2050.

(Izvor: Seebiz)

Želite da vam “Blic Biznis” donosi najnovije i ekskluzivne informacije o ekonomiji i dešavanjima u svetu biznisa, da čitate o uspesima i padovima srpskih privrednika, ali i poslovima koji u Srbiji i svetu donose novu eru u biznisu. Postanite i vi deo kluba koji čini desetine hiljada menadžera. Prijavite se na newsletter i na mejlu očekujte najaktuelnije i najekskluzivnije informacije.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com