Evropska unija usvojila MINIMALNI POREZ NA DOBIT multinacionalnih kompanija

Evropska unija je u četvrtak, 15. decembra, usvojila plan za globalni minimalni porez od 15 odsto na multinacionalne kompanije, nakon što su lideri dali konačno odobrenje posle višemesečnih prepirki.

Slušaj vesti

0:00/ 0:00

Foto: RAS Srbija / RAS Srbija

Značajan sporazum između skoro 140 zemalja ima za cilj da zaustavi vlade da se utrkuju da smanje poreze kako bi namamile najbogatije kompanije na svetu na svoju teritoriju.

Blic preporučuje

– Evropska unija je danas preduzela ključni korak ka poreskoj pravičnosti i socijalnoj pravdi, rekao je evropski komesar za ekonomiju Paolo Đentiloni i dodao:

– Minimalno oporezivanje je ključno za rešavanje izazova koje stvara globalizovana ekonomija.

Plan je izrađen pod vođstvom Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj i već je imao podršku Vašingtona i nekoliko velikih ekonomija EU. Ali primena minimalnog poreza u Evropskoj uniji od 27 zemalja već je odložena jer su države članice iznele primedbe ili usvojile taktiku blokiranja.

Foto: shutterstock

Nedavno je Poljska ove nedelje blokirala formalno usvajanje te mere dok je raspravljala o nepovezanim merama, kao što su sankcije Rusiji. Ali na samitu u četvrtak, takva suzdržanost je dogovorena, a porez će sada stupiti na snagu u celom bloku krajem sledeće godine.

Lideri su pozdravili odluku. Nemački kancelar Olaf Šolc rekao je da je to “projekat blizak mom srcu”, a francuski predsednik Emanuel Makron rekao je da je Francuska tu ideju gurala više od četiri godine.

Globalni minimalni porez je samo jedan deo, poznat kao “Drugi stub”, OECD sporazuma. “Prvi stub”, koji predviđa oporezivanje kompanija u kojima ostvaruju profit kako bi se ograničila utaja poreza, prvenstveno cilja na digitalne gigante. Za to je potreban međunarodni sporazum koji još nije finalizovan.

(Izvor: Le Monde)

Želite da vam “Blic Biznis” donosi najnovije i ekskluzivne informacije o ekonomiji i dešavanjima u svetu biznisa, da čitate o uspesima i padovima srpskih privrednika, ali i poslovima koji u Srbiji i svetu donose novu eru u biznisu. Postanite i vi deo kluba koji čini više od 100.000 ljudi. Prijavite se na newsletter i na mejlu očekujte najaktuelnije i najekskluzivnije informacije.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com