“Brinu nas trgovačke marže” Ova zemlja pokrenula je istragu zbog visokih cena u marketima: “Postoji i oligopol”

Istraga u maloprodaji i veleprodaji hrane u Švedskoj razotkrila je “zabrinjavajuće” znakove u zaradi trgovaca, objavio je regulator za zaštitu konkurencije, dodavši da još analizira vezu s navodnim visokim troškovima.

Švedska pokrenula istragu o visokim cenama hrane u trgovinama
Švedska pokrenula istragu o visokim cenama hrane u trgovinama

Regulator će, kako prenose agencije, u utorak objaviti preliminarne nalaze istrage o cenama hrane i konkurenciji koju je u martu od njega zatražilo ministarstvo finansija.

Blic preporučuje

“Primećuemo određene razloge za zabrinutost u razvoju marži u maloprodaji i veleprodaji”, rekao je za “Rojters” šef odeljenja za zloupotrebu tržišta u regulatornoj agenciji Martin Mandorf.

“Očekujemo da je razvoj marži povezan s povećanjem troškova, inače bismo mogli biti prilično zabrinuti”, rekao je Mandorf, nadodajući odmah da je teško izolovati troškovne faktore, poput cena energije i rata u Ukrajini, od konkurentskog okruženja.

Agencija istražuje celi lanac snabdevanja hranom, od proizvođača i veletrgovaca do maloprodajnog sektora, i prikupila je podatke vodećih supermarketa u Švedskoj o cenama hrane i maržama. Tražiće i dodatne informacije, a dopunjene nalaze objaviće do kraja godine.

 Švedska pokrenula istragu o visokim cenama hrane u trgovinama

Foto: Siniša Pašalić / Ringier

Švedska pokrenula istragu o visokim cenama hrane u trgovinama

Dominacija tri velike kompanije

U švedskom sektoru trgovine namirnicama dominiraju tri velike kompanije, što svedoči o “oligopolu”, rekao je Mandorf.

Lanac trgovina hranom ICA imao je 53 odsto tržišnog udela u 2022, prema podacima regulatora, a ostatak gotovo u potpunosti pokrivaju “Axfood” i “Coop”. Nemački “Lidl” ušao je na švedsko tržište 2018, a u 2022. držao je samo 5,7 odsto tržišnog udela.

Donedavno visoke cene hrane pojačale su pritisak konkurencije i diskontne trgovine prelaze iz niša u centar, preotimajući deo tržišta vodećim igračima.

Smanjili cene nakon razgovora s ministarkom

Početkom godine ministarka finansija Elizabet Svanteson pozvala je tri velika lanca supermarketa na razgovore, tražeći objašnjenje za visoke cene. Nakon sastanka supermarketi su privremeno smanjili cene nekih proizvoda.

Švedska pokrenula istragu o visokim cenama hrane u trgovinama

Foto: Đorđe Kojadinović / RAS Srbija

Švedska pokrenula istragu o visokim cenama hrane u trgovinama

“Axfood” je poručio da pozdravlja istragu agencije.

“Često i konstruktivno razgovaramo sa švedskim regulatorom za zaštitu tržišne konkurencije i očekujemo zaključke istrage”, rekli su iz ove firme.

ICA je pak naglasila da su vlasnici njenih 13.000 trgovina nezavisni trgovci koji se međusobno takmiče. Cene se definišu na nivou trgovina, objasnili su i dodali da su cene svakodnevnih proizvoda snižene i da se radi i na dugoročnom sniženju.

(Izvor: Investitor)

Želite da vam “Blic Biznis” donosi najnovije i ekskluzivne informacije o ekonomiji i dešavanjima u svetu biznisa, da čitate o uspesima i padovima srpskih privrednika, ali i poslovima koji u Srbiji i svetu donose novu eru u biznisu. Postanite i vi deo kluba koji čini desetine hiljada menadžera. Prijavite se na newsletter i na mejlu očekujte najaktuelnije i najekskluzivnije informacije.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com