Objavljen poreski kalendar za jul! Evo koje obaveze prve stižu na naplatu

Poreska uprava objavila je julski kalendar za plaćanje poreza po delatnostima. Prva obaveza treba da se plati već 5. jula, a poslednja krajem meseca, a koje su one konkretno pogledajte u nastavku.

Objavljen poreski kalendar za jul 2023. godine

Foto: Shutterstock / Ringier

Objavljen poreski kalendar za jul 2023. godine

Prema julskom poreskom kalendaru, prvi porez za plaćanje na red stiže već 5. juna, kada se dostavljaju obaveštenja o zaključenim ugovorima o izvođenju estradnog programa zabavne i narodne muzike i drugih zabavnih programa u maju mesecu, na Obrascu OZU. Istog dana se dostavlja i izveštaj o izvršenju obaveze zapošljavanja osoba sa invaliditetom na Obrascu IOSI, za jun mesec i uplata sredstava.

Blic preporučuje

Već 10. jula sledi podnošenje poreske prijave poreza na premije neživotnih osiguranja na Obrascu PP-PPNO i plaćanje poreza na premije neživotnih osiguranja za mesec jun, kao i podnošenje poreske prijave za porez na dodatu vrednost na Obrascu PPPDV i plaćanje PDV za mesec jun od strane poreskog dužnika iz člana 10. Zakona o PDV.

Sedam dana kasnije, 17. jula, plaća se akontacija poreza na prihode od samostalne delatnosti za mesec maj, akontacija doprinosa na prihode od samostalne delatnosti za mesec jun, doprinosi za sveštenike i verske službenike, domaće državljane zaposlene u inostranstvu i inostrane penzionere za mesec jun.

17. jula, plaća se akontacija poreza na prihode od samostalne delatnosti za maj

Foto: Shutterstock / RAS Srbija

17. jula, plaća se akontacija poreza na prihode od samostalne delatnosti za maj

Istog dana je rok za podnošenje poreske prijave o obračunatim doprinosima za obavezno socijalno osiguranje za osnivače, odnosno članove privrednog društva, na Obrascu PP OD-O i plaćanje doprinosa za obavezno socijalno osiguranje za mesec jun, ako i za podnošenje poreske prijave za porez na dodatu vrednost, na Obrascu PPPDV i plaćanje PDV za mesec jun.

Tog dana je na redu i podnošenje obrasca PID PDV 1 za jun mesec ako je u junu mesecu ispunjen jedan od kriterijuma za sticanje statusa obveznika PDV koji pretežno vrši promet dobara u inostranstvo, kao i plaćanje akontacije poreza na dobit pravnih lica za mesec jun, plaćanje obračunate akcize za period od 16. do 30. juna, podnošenje poreske prijave za obračun akcize za mesec jun, na Obrascu PP OA i podnošenje prijave o obračunu akcize na električnu energiju za krajnju potrošnju za jun mesec na Obrascu PP OAEL i plaćanje akcize.

Na kraju meseca, 31. jula, podnose se poreske prijave za plaćanje obaveze za prihode od ugovorene naknade od autorskih i srodnih prava i ugovorne naknade za izvršen rad na koje se porez plaća samooporezivanjem za drugi kvartal 2023. godine.

Krajem meseca, prema poreskom kalendaru na naplatu stižu i doprinosi za obavezno socijalno osiguranje za neisplaćene zarade za jun 2023. godine, kao i obračunate akcize za period od 01. do 15. dana u mesecu.

(Izvor: Poreska uprava)

Želite da vam “Blic Biznis” donosi najnovije i ekskluzivne informacije o ekonomiji i dešavanjima u svetu biznisa, da čitate o uspesima i padovima srpskih privrednika, ali i poslovima koji u Srbiji i svetu donose novu eru u biznisu. Postanite i vi deo kluba koji čini desetine hiljada menadžera. Prijavite se na newsletter i na mejlu očekujte najaktuelnije i najekskluzivnije informacije.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com