Brnabić s delegacijom MMF o makroekonomiji, prioritetima…

Premijerka je istakla da je najvažnije da Srbija zadrži teško stečenu fiskalnu stabilnost, kao i da nastavi sa započetim reformama. U tom smislu, naglasila je, upravo je važan budući stand by aranžman sa MMF, o kojem se pregovora tokom njihove aktuelne posete.

brnabić,mmf

Na sastanku je bilo reči i o prioritetima u energetskom sektoru, a premijerka je naglasila da u tom smislu vlada ima tri prioriteta: diversifikaciju izvora snabdevanja, izgradnju novih kapaciteta, kao i energetsku efikasnost.

Kao prioritet Vlade Brnabić je navela dalji privredni rast zasnovan na edukaciji, znanju, uslugama, nastavak investicija u IT, biotehnologiju i veštačku inteligenciju, dalji rad na digitalizaciji sistema zdravstvene zaštite i energetskog sektora.

brnabić,mmf

Martejn je rekao da je Srbija do sada pokazala otpornost svoje ekonomije u odnosu na nestabilna dešavanja u Evropi i svetu i da je važno i dalje praviti tzv. bafere, kako bi zemlja bila spremna na eventualne šokove.

Naglasio je da je važno održati strogu monetarnu i fiskalnu politiku, pre svega zbog inflacije. U tom smislu, napomenuo je, fiskalna politika treba da prati strogu monetarnu politiku.

On je rekao i da MMF u tome želi da podrži Srbiju i da je zato značajan novi stand by aranžman. U pitanju će biti jak i važan program oko koga bi se obe strane saglasile, precizirao je Martejn.

Martejn je pohvalio i dalje visok nivo stranih direktnih investicija u Srbiju, a Brnabić navela da se nastavlja i sa visokim javnim ulaganjima u kapitalne projekte, da su važni inovativni načini da se poveća produktivnost ekonomije, kao što su dualno obrazovanje i inovacije.

Ona je dodala da investitori ne odustaju od ulaganja u Srbiju i da će, u tom smislu, biti još dobrih vesti.

Sastanku u Vladi Srbije prisustvovali su i potpredsednik vlade i ministar finansija Siniša Mali i ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com