Brnabić s privrednicima Španije, unapređenje svih vidova saradnje

Ana Brnabić je istakla da o posvećenosti i spremnosti obeju strana za intenziviranje političkog dijaloga svedoči i nedavna poseta predsednika Vlade Španije Pedra Sančesa Srbiji, što je ujedno i prva poseta jednog španskog zvaničnika na najvišem nivou našoj zemlji u novijoj istoriji bilateralnih odnosa, saopštila je Vlada Srbije.

Ocenila da su bilateralni odnosi dveju zemalja izuzetno dobri, izgrađeni na obostranom uvažavanju i podršci po pitanjima od najvećeg nacionalnog interesa, pre svega, kroz očuvanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta naših zemalja i spremnosti za unapređenje svih vidova saradnje. 

Govoreći o ekonomskoj saradnji, naglasila je da Srbija i Španija beleže stalan rast robne razmene i povećano interesovanje španskih kompanija koje žele da investiraju na našem tržištu.

Premijerka je istakla da su, imajući u vidu da je Srbija uspela da ostvari finansijsku stabilnost i sigurnost za domaće i strane investitore, a srpska ekonomija pokazala veliku otpornost tokom izazovnog perioda pandemije, strateški planovi Vlade dalji nastavak infrastrukturnih projekata, kroz koje se može ostvariti saradnja i sa investitorima iz ove zemlje.

U fokusu projekti iz energetike 

Brnabić je ukazala na to da će u fokusu Vlade u budućem periodu biti projekti u oblasti energetike, obnovljivih izvora energije, zaštite životne sredine, ali i investicije u oblasti biotehnologije i biomedicine.

Uputili su poziv predstavnicima španskih kompanija da predlože svoje projekte.

Privrednici iz Španije su, kao oblasti sa velikim potencijalom za investicije, naveli i ulaganja u saobraćajnu infrastrukturu, farmaceutsku industriju, energetsku i digitalnu transformaciju i oblast naučnih istraživanja.

Na sastanku je istaknuto da održavanje poslovnih foruma, kao i potpisani Okvirni protokol o finansijskoj i tehničkoj saradnji dveju zemalja u oblasti infrastrukturnih projekata, umnogome doprinose boljoj saradnji i lakšem uspostavljanju kontakata privrednika dveju zemalja.

Predsednica Vlade je izrazila zahvalnost ambasadi Španije u Srbiji i Privrednoj komori te države na posvećenosti u unapređenju ekonomske saradnje, za koju je iskazala uverenje da će se u narednom periodu razvijati i pratiti izuzetno dobre političke odnose naših zemalja.

Sastanku predsednice Vlade i privrednika prisustvovao je i ambasador Kraljevine Španije u Srbiji Raul Bartolome Molina.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com