BRODARSKA INDUSTRIJA U PROBLEMU ZBOG PREVIŠE KONTEJNERA Depoi puni a pritisak tek predstoji

Dok je na vrhuncu pandemije postojao nedostatak kontejnera, globalna ekonomija se sada suočava sa suprotnim problemom previše kontejnera. Podaci pokazuju da se depoi za njihovo smeštanje negde skoro puni a neki već popunjeni.

Slušaj vesti

0:00/ 0:00

.

Foto: shutterstock

.

Ovo ukazuje na pad globalne potražnje i predstojećeg ekonomskog usporavanja. Trgovci i otpremnici kažu da pad globalne potražnje potrošača nije znak da se globalna ekonomija normalizuje nakon mahnitog naleta potrošnje nakon izolacije, već pomeranja naniže u potrošačkim apetitima.

Blic preporučuje

Da nema dovoljno prostora u depou za smeštaj svih kontejnera, potvrdio je i Christian Roeloffs, izvršni direktor platforme za logistiku onlajn kontejnera Container xChange.

“Sa daljim puštanjem zaliha kontejnera na tržište, na primer od raspolaganja lizing flotama, u narednim mesecima će biti dodatnog pritiska na depoe” – rekao je on.

.

Foto: shutterstock

.

Odbijanje novih klijenata

Izvršni direktor italijanskog skladišta kontejnera Sogese Andrea Monti rekao je za Container kChange da su njegova skladišta puna, i da se vršna sezona isporuka robe pred Božić “tehnički nije dogodila ove godine”.

On je i ukazao na to da su prodavci oprezni u pogledu visokog nivoa zaliha koji imaju pri ruci. Naglasio je da će se tek videti usporavanje novih narudžbi kako se kompanije prilagođavaju efikasnijim vremenima obrta u isporuci prekookeanskog tereta.

Da bi se borili protiv punih i prepunih depoa, luke kao što je Luka Hjuston počele su da naplaćuju naknade za prazne kontejnere koji stoje u terminalima duže od sedam dana, prema rečima nacionalnog menadžera za pomorske usluge Sedgvick Darin Miller.

“Ono što mnogi ne shvataju već duže vreme je da su kontejneri u depoima prazni”, rekao je on.

.

Foto: shutterstock

.

“Često ostavljeni da stojimo nedeljama zaredom, sam broj kontejnera na brodovima ili u lukama, ostavlja nam nedovoljno depo prostora što samo pogoršava našu tekuću krizu u lancu snabdevanja jer utiče na repozicioniranje i kretanje kontejnera” – naglasio je, i dodao da potrošači mogu očekivati da će trgovci ponuditi popuste kako bi očistili zalihe.

Najnoviji Drevri kompozitni svetski indeks kontejnera, ključno merilo za cene kontejnera ponovo je pao na 2.773 dolara po kontejneru od 40 stopa. To je 73 odsto niže od najveće stope u septembru prošle godine.

Otkazane plovidbe

Prazne ili otkazane plovidbe su takođe u porastu u onome što je obično suprotno, kako se približava period najveće potrošnje u godini. Prazno jedrenje se dešava kada brodarska kompanija odluči da preskoči luku ili čitav deo svog rasporeda kako bi upravljala promenama u potražnji i kapacitetu.

U svojoj najnovijoj analizi otkazanih plovidbe, Drevri je rekao između kraja novembra i početka decembra, 14 odsto plovidbe je otkazano na glavnim rutama za transport kontejnera.

Prošle nedelje, glavna brodarska grupa Maersk upozorila je tokom svojih rezultata u trećem kvartalu da su vozarine dostigle vrhunac usred ublažavanja zagušenja lanca snabdevanja i pada potražnje. Kompanija je rekla investitorima da očekuju manji profit od okeanskog transporta.

.

Foto: shutterstock

.

Skoro 60 odsto od 200 špeditera, trgovaca i špeditera sa kojima je Container kChange razgovarao u prošlomesečnom istraživanju reklo je da se bore sa geopolitičkim, ekonomskim i političkim rizicima koji su nametnuli pritisak na smanjenje potrošnje, a time i potražnje za kontejnerima.

“Postoji značajan pad u potražnji potrošača što onda dovodi do manje potražnje za teretom i teretom, a samim tim i proporcionalnog smanjenja potražnje za kontejnerima na globalnom nivou”.

Pošiljatelji poklanjaju kontejnere kako bi smanjili gužvu u depoima, dok su mnogi pribegli praznim plovidbama, dodaje Container kChange.

(Izvor: CNBC)

Želite da vam “Blic Biznis” donosi najnovije i ekskluzivne informacije o ekonomiji i dešavanjima u svetu biznisa, da čitate o uspesima i padovima srpskih privrednika, ali i poslovima koji u Srbiji i svetu donose novu eru u biznisu. Postanite i vi deo kluba koji čini desetine hiljada menadžera. Prijavite se na newsletter i na mejlu očekujte najaktuelnije i najekskluzivnije informacije.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com