TURCI POSTALI VEĆINSKI VLASNICI HRVATSKE PETROHEMIJE Pregovorili trajali više od 2 godine, vrednost transakcije tajna

Turska grupacija Jildirim i hrvatska kompanija Terra Mineralna Ðubriva potpisale su kupoprodajni ugovor o preuzimanju 54,2 posto vlasničkog udela koji Terra ima u kutinskoj Petrokemiji, objavljeno je danas u zajedničkom saopštenju Ine, Prvog plinarskog društva (PPD) i Jildirim grupe.

Slušaj vesti

0:00/ 0:00

Foto: Oliver Bunić / RAS Srbija

“Do promene vlasništva i okončanja ovog procesa doći će nakon što budu ispunjeni uslovi iz samog kupoprodajnog ugovora”, navodi se u saopštenju, prenosi Hina.

Blic preporučuje

Proces procene poslovanja Petrokemije i ključnih pokazatelja i pregovori trajali su nešto više od dve godine, dodaje se u saopštenju, u kojem se ne navodi vrednost transakcije.

Terra Mineralna Ðubriva je partnersko društvo u vlasništvu PPD-a i Ine, koje je u vlasničku strukturu Petrokemije ušlo 31. oktobra 2018. godine.

U saopštenju se napominje da je zbog visoke cene gasa Petrokemija ove godine zaustavila proizvodnju, ali da uprkos tome nije došlo do otpuštanja, da su sve vreme isplaćivane plate, te da je kompanija danas spremna za dalji razvoj poslovanja i da zaslužuje partnera koji poznaje tržište mineralnih đubriva i donosi nova znanja.

Navodi se da je turski Jildirim, čiji počeci datiraju iz 1963. godine, globalna industrijska grupa koja je aktivna u devet sektora – metalurgija i rudarstvo, upravljanje lukama, mineralna đubriva, energetika i trgovina energentima, logistika, međunarodna trgovina, građevinarstvo i nekretnine, te finansijske usluge.

(Tanjug/Hina)

Želite da vam “Blic Biznis” donosi najnovije i ekskluzivne informacije o ekonomiji i dešavanjima u svetu biznisa, da čitate o uspesima i padovima srpskih privrednika, ali i poslovima koji u Srbiji i svetu donose novu eru u biznisu. Postanite i vi deo kluba koji čini desetine hiljada menadžera. Prijavite se na newsletter i na mejlu očekujte najaktuelnije i najekskluzivnije informacije.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com