Čadež: Zapadni Balkan dobar hab za nove tehnologije, očekuju se nove američke investicije

Unapređenje ekonomskih odnosa sa SAD biće tema regionalne konferencije Zapadni Balkan i SAD koja se održava u Beogradu. Predstavnici privrednih komora Zapadnog Balkana predstaviće zajednički potencijal regiona.

Konferencija se organizuje u okviru posete Srbiji i Crnoj Gori Trgovinske misije vlade SAD koju čini i 26 američkih kompanija sa fokusom na informaciono-komunikacione tehnologije, energetiku i čistu tehnologiju.

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež rekao je za RTS da se danas u Beogradu održava najveće do sada regionalno okupljanje kompanija iz SAD i celog regiona Zapadnog Balkana.

U Privrednoj komori Srbije biće, kako kaže, više od 180 kompanija.

“Već je zakazano 270 specijalnih sastanaka sa konkretnim temama između kompanija iz SAD i celog regiona. Danas ćemo biti domaćini i kompanijama iz SAD, ali i iz Beograda, Novog Sada, Skoplja, Prištine, Peći, Sarajeva, Banjaluke, Tirane”, rekao je Čadež.

Napominje da američki privrednici borave u Srbiji u sklopu prve misije koju je organizovala vlada SAD, te da među njima ima velikih kompanija poput Amazona.

“Neke od njih po prvi put dolaze, neke su već tu, poput NCR, i žele dalje da investiraju”, rekao je Čadež.

Ističe da je ovaj region dobar hab za nove tehnologije i investicije bazirane na znanju i inovacijama.

“Kad pogledamo razmenu robe, imamo dosta potencijala, iako izvoz u SAD i te kako raste. Kada pogledamo usluge, SAD su naše prvo izvozno tržište, a najveći deo su softveri i IT usluge”, kaže Čadež.

Očekuje da ove godine izvoz bude mnogo veći, jer je, kako kaže, među aktuelnim investicijama u Srbiji, kako stranih tako i domaćih – najviše onih u oblasti visokih tehnoloških inovacija.

U sklopu ove misije, dodaje Čadež, mogu se očekivati nove investicije.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com