Kako da srpska prepečenica osvoji i svetska tržišta

Profesor poljoprivrednog fakulteta u Beogradu Ninonslav Nikičević objavio je brojne naučne radove o žestokim alkoholnim pićima. Tvrdi da su škotski malt viski, francuski konjak i šljivova prepečenica tri najsavršenija jaka pića. Iako se dosta poboljšao kvalitet šljivovice, potrebno je poštovati sve standarde.

Nikčević napominje da se mora ispoštovati zakonska regulativa na svim nivoima, ne smemo koristiti alternativna sredstva za starenje, sazrevanje kao što su čipsevi, vanilin, dodatak vanilina, ekstrat hrastovine, sintetičke arome, šećer.

“Na Zapadu, u Evropskoj uniji su, ako mogu tako da se izrazim malo disciplinovaniji i više poštuju zakonsku regulativu svojih zemalja. I mi moramo poštovati zakonsku regulativu Srbije. Uvek kažem da ništa nismo manje kvalitetni od njih. Naprotiv”, dodaje Nikčević.

Proizvođač rakije iz Bajine Bašte Vlade Ilić se pridržava svih standarda i saveta stručnjaka. Nekada su burad rakije bila finansijska sigurnost jednog domaćinstva, a danas bi to mogle biti domaće destilerije.

Prema njegovim rečima, širom sveta prepoznaju kvalitet naše rakije koja se sve više traži u inostranstvu. “To mi je posebno drago kao proizvođaču, koji dobar deo svoje proizvodnje bazira na izvozu”. To vidi kao podstrek da se izvoz rakije omasovi u celoj Srbiji, što će doneti veće prihode proizvođačima i samim tim i veće devizne rezerve za državu.

Odličan rod i još bolji kvalitet šljive

I dok je u ovoj godini svet uzdrman, za proizvođače rakije će imati poseban značaj.

Dr Branko Popović sa Institut za voćarstvo u Čačku ističe da je pored obilnog roda šljive i njen kvalitet izuzetan.

“To se neće videti po nekoj velikoj količini rakije, koja će se dobiti od te šljive, nego zbog toga što je šljiva ove godine imala izuzetnu aromu, koji može da da rakije izuzetnog aromatskog kvaliteta”, ukazuje Popović.

Za uživanje u kvalitetu, kao i u jelu, preporučuje se umerenost. A uz modernizaciju, treba se pridržavati i tradicije i mudrosti predaka da je u teškim vremenima najstabilnija valuta ležala u buradima, a taj sef su samo po potrebi otvarali.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com