“ČEKA NAS MAJKA SVIH FINANSIJSKIH KRIZA” Investitor koji je predvideo krizu iz 2008. najavljuje “provaliju”: Otkrio i gde je sada uložio sav svoj kapital

Majkl Beri, legendarni ulagač sa Vol Strita i osnivač fonda Scion Capital koji je vodio do velike krize 2008., smatra da nas čeka “majka svih finansijskih kriza”. Beri, koji je prvi predvideo veliku krizu na američkom tržištu nekretnina 2008. i koja je na kraju potopila svet, smatra da su se ulagači na berzama previše zaigrali, što u kombinaciji s inflacijom ne vodi ni u šta dobro.

Blic preporučuje

Beri sada ima još mračnije predviđanje za kraj ove godine. Ali, nije usamljen. Većina američkih poslovnih i ekonomskih gurua, od Vorena Bafeta, preko ekonomiste Džeremija Grantama i investitora Čarlija Mangera, do izvršnog direktora JP Morgana Džejmija Dimona, tvrde da su pred nama “teška vremena”. Njihov stav je da ekonomija Sjedinjenih država proipada zbog inflacije koja neprestano raste, potencijalne recesije, kolapsa tržišta nekretnina, beskrajnog rata u Istočnoj Evropi, prekida lanca snadbevanja i drugih loših aspekata koji se dešavaju oko nas u ovom trenutku. Kao što je to bilo 2008. godine, njihovo mišljenje je da će se sve što se dešava u SAD i te kako odraziti negativno na ceo svet, te da će posledice za mnoge zemlje biti fatalne.

Ako stavimo fokus na Berijeve predikcije, koje su do sada bile 95 odsto precizne, jasno je da nam se crno piše, tvrdi se na yutjub kanalu Millionaires Investment Secrets. On je još 12. avgusta ove godine upozorio investitore da je rast “medveđeg tržista” skoro završen i da polako idemo ka dnu, a upravo od tog datuma je tržište palo za 17 odsto. Bari sada tvrdi da nam, u ekonomskom smislu, stiže sudnji dan. Dok svet polako ulazi u tunel recesije, Beri ima nekoliko korisnih saveta koji će nam pomoći da preživimo krah tržišta 2022. godine.

Tržište na ivici provalije

Beri smatra da američko tržište stoji na ivici provalije. On kaže da su sada vremena turbulentija nego ranije, misleći na više nagađanja nego 1920-ih, više precenjenosti nego 1990-ih i više ekonomskih i geopolitičkih sukoba nego 1970-ih. On je predvideo da će akcije doživeti “majku svih kolapsa” pre više od godinu dana i stoga je objavio svoje poslednje upozorenje sa grafikonom koji prikazuje nagli pad S&P 500 od kada je dostigao istorijski maksimum u januaru. I veruje da će još više padati.

“Imamo više spekulacija nego u dvadesetim godinama 20. veka, koje su dovele do Velike depresije 1929. Imamo više valuacije nego u devedesetim godinama, koje su dovele do dot.com krize početkom 2000-ih”, napisao je Beri na Tviteru, konstatujući da su plate radnika u ovoj godini stagnirale, što je uz visoke stope inflacije osiromašilo većinu ljudi.

Majka svih kolapsa

“Realne plate, prilagodimo li ih za inflaciju, u ovoj godini u SAD-u su pale za 2,2 odsto. Čini mi se da je ovo jedina zaista bitna vest u maničnoj godini. Inflacija je ništa drugo nego masovni porez, ne zaboravite to”, napisao je Beri, koji je još u junu poručio da su one predznak “majke svih kolapsa”.

“Kada kripto padne s bilionskih vrednosti, a razne meme deonice s desetina milijardi vrednosti, gubici u Main Streetu (ulica u kojoj je smešteno američko ministarstvo privrede, tj. realni sektor,) meriće se u veličinama BDP-a pojedinih zemalja.”

Ulaže u zatvore i ludnice

Beri veruje da se inflacija neće zaustaviti i da će tržište deonica nastaviti da propada, odnosno da je čak osuđeno na propast. Posebno će pakleno biti u poslednja tri meseca ove godine – dakle, po njemu, pakao je već počeo. Zato je on prodao apsolutno sve svoje deonice i uložio u The Geo Group, kompaniju koja investira u privatne zatvore i psihijatrijske klinike. Po njemu, inflacija i prateća recesija će dovesti do velike nezaposletnosti, te povećanja stope kriminala koja prati veliku stopu nezaposlenosti. Posledica toga, po njemu, biće sve više robijaša, ali i ljudi kojima je potrebna stručna psihijatrijska pomoć. Beri, sudeći po njegovom ulaganju, planira da opštu krizu iskoristi za dodatnu zaradu.

Takođe, Beri često na svom Tviter nalogu deli i savete gde i kako investirati u ova krizna vremena, pa je tako posavetovao američke investitore da potraže nova tržišta i da svoj novac počnu da ulažu izvan Sjedinjenih država. Jedan od njegovih predloga je – Japan. Beri tvrdi da će tri stvari biti od ključnog značaja u narednog periodu: precenjeno tržište, inflacija i kamatne stope.

(MONDO)

Želite da vam “Blic Biznis” donosi najnovije i ekskluzivne informacije o ekonomiji i dešavanjima u svetu biznisa, da čitate o uspesima i padovima srpskih privrednika, ali i poslovima koji u Srbiji i svetu donose novu eru u biznisu. Postanite i vi deo kluba koji čini više od 100.000 ljudi. Prijavite se na newsletter i na mejlu očekujte najaktuelnije i najekskluzivnije informacije.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com