ŠEST ZEMALJA EU POVEĆALO IZVOZ U RUSIJU Prednjače Hrvatska i Slovenija

Šest zemalja Evropske unije u julu je povećalo izvoz robe u Rusiju na godišnjem nivou, dok je uvoz ruske robe porastao u 16 država EU, proizlazi iz proračuna na temelju podataka ruskih nacionalnih statističkih agencija. Neke su od njih nekoliko puta povećale uvoz robe iz Rusije: Slovenija (6 puta), Kipar (3,4 puta), Češka (3,1 puta), Grčka (3 puta) i Italija (2,2 puta), a slede Austrija (za 12%), Belgija (89%), Bugarska (95%), Mađarska (77%), Nemačka (10%), Španija (68%), Luksemburg (16%), Holandija(15%), Rumunija (9%), Slovačka (21%) i Hrvatska (2%).

Slušaj vesti

0:00/ 0:00

Foto: shutterstock

Istovremeno je osam zemalja EU povećalo izvoz u Rusiju na mesečnom nivou. Najjači porast zabeležen je u Rumuniji (78%), Litvaniji (28%) i Holandijij (21%). Povećane su i isporuke belgijske, bugarske, španije, slovenske i hrvatske robe.

Blic preporučuje

Prema analizi agencije, u julu su u izvozu prednjačile Hrvatska, koja je u Rusiju isporučila robe za oko 18,4 milijuna evra, te Slovenija (98 miliona evra), što je 59 posto, odnosno 56 posto više nego lani.

Robni izvoz na godišnjem nivou povećale su i Estonija (16%), Bugarska (10%), Austrija (5%) i Latvanija (1%). Ostale zemlje bloka smanjile su izvoz robe u Rusiju: najviše su pale isporuke iz Kipra (-99%), Luksemburga (-82%), Francuske (-76%), Švedske (-75%) i Češke Republika (-70%).

Uvoz ruskih proizvoda u julu je na mesečnomnivou povećan u devet zemalja, uključujući povećanje od osam puta u Kipar i 1,7 puta u Grčku.

Osim toga, u odnosu na jun kupovinu su povećale Italija, Latvija, Litva, Luksemburg, Finska, Češka i Švedska.

(RIA Novosti/Jutarnji list)

Želite da vam “Blic Biznis” donosi najnovije i ekskluzivne informacije o ekonomiji i dešavanjima u svetu biznisa, da čitate o uspesima i padovima srpskih privrednika, ali i poslovima koji u Srbiji i svetu donose novu eru u biznisu. Postanite i vi deo kluba koji čini više od 100.000 ljudi. Prijavite se na newsletter i na mejlu očekujte najaktuelnije i najekskluzivnije informacije.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com