CENA GASA U EVROPI PORASLA 12 ODSTO Prvog trgovačkog dana u nedelji 1.000 kubika 850 dolara

Cene gasa u Evropi prvog trgovačkog dana u nedelji ubrzale su stopu rasta na skoro 12 odsto, približavajući se 850 dolara za hiljadu kubnih metara, prema londonskoj berzi ICE.

Slušaj vesti

0:00/ 0:00

Foto: shuttestock, Felipe Trueba, EPA / RAS Srbija

Februarski fjučersi na TTF indeks (najveći centar u Evropi koji se nalazi u Holandiji) otvorili su trgovanje na 773,6 dolara za hiljadu kubnih metara (+2 odsto). Njihova cena od 19.46 po moskovskom vremenu iznosila je 846,6 dolara (+11,6 odsto). Dinamika kotacija zasnovana je na obračunskoj ceni prethodnog trgovačkog dana, u petak – 758,5 dolara za hiljadu kubnih metara.

Blic preporučuje

Istovremeno, 5. januara berzanske cene gasa u Evropi prvi put posle skoro 16 meseci – od 10. septembra 2021. godine – pale su ispod 700 dolara za hiljadu kubnih metara.

Stručnjaci su primetili da je pad cena gasa na evropskoj berzi povezan sa zagrevanjem i povećanjem proizvodnje energije iz vetra. Blumberg je izvestio da se očekuje najtopliji januar u poslednjih nekoliko godina, a podaci Evropskog udruženja za energiju vetra Vind Europe pokazuju da je proizvodnja energije iz vetroelektrana u Evropskoj uniji u nedelju iznosila 31,6 odsto ukupne – jedan od najviših nivoa od 2022. godine. dvostruko više od prosečne godišnje – oko 15 odsto.

Cene gasa u Evropi su značajno porasle u proleće 2021. godine. Tada su cene gasa za TTF fluktuirale u rasponu od 250-300 dolara za hiljadu kubnih metara, ali su do kraja leta premašile 600 dolara, a na jesen – već 1.000 dolara. U zimu 2022. godine cene su prešle granicu od 2.000 dolara za hiljadu kubnih metara, a početkom proleća, zbog bojazni od zabrane uvoza ruskih energenata, dostigle su rekordnih 3.892 dolara za hiljadu kubnih metara.

Uprkos trenutnom padu, cene gasa su više nego dvostruko veće od proseka za dugu istoriju posmatranja. Ovako uporno visoke cene nisu viđene u čitavoj istoriji rada gasnih čvorišta u Evropi – od 1996. godine.

(Izvor: Novosti)

Želite da vam “Blic Biznis” donosi najnovije i ekskluzivne informacije o ekonomiji i dešavanjima u svetu biznisa, da čitate o uspesima i padovima srpskih privrednika, ali i poslovima koji u Srbiji i svetu donose novu eru u biznisu. Postanite i vi deo kluba koji čini desetine hiljada menadžera. Prijavite se na newsletter i na mejlu očekujte najaktuelnije i najekskluzivnije informacije.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com